Gå til sidens hovedinnhold

Morten Hanche blir den første F-35-piloten

Svelviking blir den første

Artikkelen er over 5 år gammel

Denne uken startet Morten «Dolby» Hanche (38) treningen på Luke Air Force Bace i Arizona.

Da er det klart, Morten «Dolby» Hanche blir den første F-35-piloten, de nye flyene som det norske Forsvaret har kjøpt inn.

Forleden var det avduking av flyet, ved Forsvarsminister Søreide, nå er det også klart hvem som blir det første piloten.

Til Rotary i 2013

Allerede i 2013 var Morten Hanche på besøk i et åpent møte i Svelvik Rotary, nettopp for å fortelle om den nye flytypen. Nå er det ham selv som blir den første piloten.

F-35 er et bra valg

Hva er F-35?

F-35 er et såkalt multirollefly som betyr at det er bygget for å kunne løse en rekke ulike oppdrag, både alene og sammen med andre. Dette er en egenskap også dagens norske F-16 har - men F-35 kan utføre langt flere oppdrag uten støtte fra andre fly eller bakkestasjoner.

Den største fordelen med F-35 ligger i sensorene og de andre systemene ombord. F-35 har betydelig bedre sensorer enn tidligere fly, og mange flere av dem – de er også permanent integrert i flyet. I tillegg til at de er permanent integrert og dermed alltid tilgjengelige, sammenstilles det meste av informasjonen fra alle sensorene og presenteres som et samlet bilde til flygeren. Tidligere måtte flygeren selv aktivere, kontrollere og deretter analysere informasjonen som kom fra radar, varslingssystemer og eventuelle andre systemer som måtte være montert. På F-35 blir alt dette samlet i ett enkelt bilde. Flygeren kan da fokusere på det som er viktig – løse oppdraget og ta de riktige beslutningene.

Kommentarer til denne saken