Slik heter det i en visitasjonsprotokoll, etter at vår aller, aller første apoeker, Gustav Ludvig Nicolai Johan Fredrik Gottwald den 28. januar 1861 åpnet det som i mange, mange år skulle gå under navnet Svelvik Apotek. Det vil med andre ord si at virksomheten er 150 år gammmel, Svelviks desidert eldste virksomhet som har vært i sammenhengende drift.
FEIRER IMORGEN
Jubileet skal selvsagt markeres i dagens lokaler, vegg i vegg med banken og Bingens rammeverksted, hvor apoteket i dag holder til. Noen endringer har det skjedd på disse 150 årene, ettersom apoteket i dag er en del av Boots-kjeden, noe den har vært siden 2010.
- Vi hadde en markering forrige uke, med flere gjester til stede, forteller Ann Christin Nelson, som har vært ved apoteket helt siden 1974.
- Da inviterte vi ansatte, tidligere ansatte, tidligere apotekere, kolleger fra apoteket i Sande som vi samarbeider mye med, leger med flere, fortsetter hun. - Men i morgen altså, fredag den 9. desember er det kundene sin tur til å merke seg at det på alle måter en en oppgående 150-åring.
VELKOMMEN INN!
Imorgen, fredag inviterer apoteket kundene innenfor dørene, og for å markere at det virkelig er et 150 års jubileum, blir det kaker og kaffe til alle, dernest en gave til de 150 første kundene, og et spesieltilbud for dagen .. til 150,- kroner - selvsagt!
SKIFTENDE ADRESSE
Svelvik Apotek har i en årrekke hatt sin faste adresse, fra lokaler i sentrum hvor adskillige er piller trillet ut, “hestekurer” produsert, og sikkert også et anseelig antall liter med destilert sprit.til ulike formål.
I forbindelse med planene om hovedflyplass på Hurumlandet, flyttet apoteket, fra “Apotekergården”, til nye lokaler vegg-i-vegg med banken. Her kom det første selvvalgsapoteket. Men ettersom det snart ble klart at det ikke ville bli noen voldsom vekst i kommunen, fristet de noen år i annen etasje på Nærsenteret. Ikke akkurat “midt i smørøyet”, så turen gikk igjen tilbake til bankbygget, der vi finner dem fortsatt den dag i dag. I riktignok noe mindre lokaler enn før fraflyttingen, men likevel som en aktiv tjenesteyter for Svelviks befolkning.
MODERNE
- Med apoteker Péter Gombos var vi også svært tidlig ute med å ta i bruk data. Det skulle vise seg å bli en svært viktig satsing, fortsetter Nelson. Som må innrømme at forskjellen på drift er stor, slik den er i dag, og dengang-da. - Vi sluttet med farmasøytisk produksjon allerede i 1974, og har i dag mer enn nok å gjøre med rådgivning og informasjon til kunder, samtidig som også vareutvalget har endret seg. Men vi er selvsagt fremdeles et fullverdig apotek, legger hun til.
For det er slettes ikke bare medisiner og slikt du finner i dagens apotek, en stor satsing på kremer og velværeprodukter, til personlig hygiene, er blitt et viktig suplement for oss kunder.
- Du skal ikke ha behov for å legge turen til Drammen kun for å få tak i en mascare. Det får du hos oss, legger Ann Christin Nelson til.
KJEDETILKNYTNING
Helt inntil Péter Gombos solgte sin bedrift i 1996 (2009), var virksomheten Svelvik Apotek eiet og driftet av én apoteker av gangen. Nå, etter Gombos, ble det i stedet et filialapotek, først under Gombos’ nye apotek, Svaneapoteket i Moss, dernest som filial under Holmestrand apotek, begge disse to filialene med Ann Christin Nelson som bestyrer. Så en kort periode som selvstendig apotek igjen, før det i 2003 ble en del av Allianceapotekene - en kjede som ble oppkjøpt av Boots i 2010. Og det er der vi er nå...
PILLETRILLER
OG POST
Det store spørsmålet for apotekdrift, var om hvorvidt det ville være økonomisk lønnsomt. Dette ble utfordringen for stedets andre apoteker, Joachim Andreas Jensen, som i første omgang hadde fpått avslag på sin søknad om apotekdrift på stedet, tross posotivt vedtak i det lokale formannskapet. Jensen gav seg imidlertid ikke. Tidligere hadde han fått høre at både i Egersund og Farsund var stedets apoteker også postekspeditør for å spe på sin årlige inntekt. Da han så fikk høre at postekspeditørstillingen ble ledig i Svelvik, grep han sjansen omgående.
Det skulle imidlertid ikke bli Jensen som ble stedets første apoteker, han overtok først i 1867, etter at Gustav Ludvig Nicolai Johan Fredrik Gottwald hadde drevet virksomheten i syv år. Med ideen om drift både av post og apotek, fortsatte.
APOTEKETS “FAR”
Den som betegnes for apotekets egentlige “far”, var Joachim Andreas Jensen, født i Bergen i 1826. Han ovefrtok apotekdriften i Svelvik i 1867, og i løpet av de 11 årene han var her, var han sterkt opptatt av treplanting og hagebruk. Han kjøpte et stort område her (Adax-området), og opprettet Svelvik Gartneri, samt anla Norges første store fruktplantasje på over 30 mål. I første omgang ble det satt ut 1200 frukttrær. Jensen var også sterkt religiøst interessert og var prestens medhjelper, medlem av skolestyret og ga tomten til Bedehuset i Myhresgate. I 1878 fikk han bevilling til å opprette og drive Svaneapoteket i Tønsberg. Han døde i 1894, og ble gravlagt, ja nettopp; her i Svelvik.
APOTEKERE
GJENNOM TIDENE
Gustav Ludvig Nicolai Johan Fredrik Gottwald 1861 - 1867
Joachim Andreas Jensen 1867 - 1879
Thomas Olaus Alstad 1879 - 1886
Karl Johan Ludvig Knutzon 1886 - 1900
Albert Krantz Stabell Strømsted 1900 - 1909 (drevet av bestyrer, se under fra 1904)
Carl Christian Nielsen 1910 - 1916 (bestyrer under Strømsted fra 1904)
Augusta Amanda Mejdell 1916 - 1937
Aagot Helga Therese Hermansen 1937 - 1955
Reidalv Edvard Køhn 1955 - 1973
Péter Gombos 1973 - 1996*
Knut Trosby 1996 - 2003*
Allianceapotekene 2003 - 2010*
Boots Norge A/S 2010 -
*1) 1993 - 1996 Filial under Svaneapoteket i Moss, bestyrer Ann Christin Nelson, *2) 1996 - 2009 Filial under Holmestrand apotek, bestyrer Ann Christin Nelson. *3) 2009 - 2010 Selvstendig apotek, DK Erling Brunn, 2010 - 2011 DK Amir Arvan, 2011 - DK Bashir Osuman.
@Undertittel:- - - 0 - - -
150 år med pilletrilling og farmasi
Artikkelen er over 11 år gammel
“Apoteker Gottwald fremlagde Privilegium af 27de August 1860, efter hvilket han har etablert et Apothek i Svelvik, hvortil han har leiet en bequemt beliggende Gaard, der ligger nogenlunde høit, og paa sandig Grund”.