Gå til sidens hovedinnhold

Psykisk helse på dagsorden

Artikkelen er over 7 år gammel

Den første markeringen av Verdensdagen for psykisk helse (World Health Day) var i 1992, og har etter dette spredd seg til mer enn 150 land. 10. oktober er således en offisiell FN-dag, som også skal markeres i Svelvik.

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse. Dagen er ment å være med på å skape åpenhet og gi kunnskap om psykisk helse fordi vi har alle en psykisk helse.
Psykiske helseplager er årsak til hver 5. sykefraværsdag, hver 4. nye uførepensjon og hver 2. uførepensjonist under 40 år. Psykiske helseplager er vanlig og kan være alt fra eksempelvis stress og søvnvansker til angst, depresjon og rusproblematikk. Halvparten av oss vil oppleve slike problemer en eller flere ganger i løpet av livet, og det er som oftest ikke til hinder for å fungere i jobb. Det å jobbe kan være en vei ut at plagene.

Det har vært vanlig å skille mellom psykiske lidelser (fyller kriterier for en psykisk lidelse ut i fra en diagnosemanual) og psykiske plager (plagsomme symptomer uten at en fyller alle kriteriene for en psykisk lidelse). Mye av det forebyggende arbeidet er rettet mot personer som har, eller står i fare for å utvikle, psykiske plager – altså et sykdomsforebyggende perspektiv.

Markeringen av Verdensdagen i Svelvik går av stabelen torsdag den 10. oktober fra kl. 11 til 14 utenfor butikken SOA (over gaten for Svelvik lensmannskontor). Årets tema er: “Se hverandre – gjør en forskjell”. I år som i fjor er det et samarbeid mellom Svelvik Produkter, Nav Svelvik, Mental Helse og Psykisk helsetjeneste i kommunen. Vi svarer på spørsmål om psykisk helse. Det blir servert kaffe, vafler og saft, og det blir underholdning ca. kl. 13.00. Velkommen.

Kommentarer til denne saken