- Du roper og brøler, og vil så gjerne at det skal gå bra, men innerst inne vet du at det ikke gjør det

Mona og Arne Bratland delte historien om det tragiske tapet av sønnen Haakon til stoffet MDMA.

Mona og Arne Bratland delte historien om det tragiske tapet av sønnen Haakon til stoffet MDMA. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fire måneder etter at katastofen rammet familien Bratland, deler de med Norge historien om da Haakon døde i mammas armer etter en MDMA overdose.

DEL

I desember fortalte Mona Bratland Svelviksposten den hjerteskjærende historien om da sønnen Haakon døde av en MDMA-overdose i september.

Onsdag kveld skriver Bratland i et Facebook-innlegg at de for fjorten dager siden ble kontaktet av God Morgen Norge, som ønsket å intervjue dem angående Haakons dødsfall. Etter noen dagers betenkningstid valgte de å si ja til tilbudet.

– Vi føler vi sitter inne med nok informasjon om MDMA til å advare andre, skriver Bratland på Facebook, og fortsetter:

– Det er bare fire måneder siden vi mistet Haakon, og morgendagen kommer til å bli tøff. Men hvis noen velger å avstå fra MDMA og andre rusmidler etter å ha sett programmet er det verdt det.

Delte på God Morgen Norge

«Det er den største frykten for alle foreldre. At noe skal tilstøte barna deres, eller at barna skal gjøre noe, og så går det helt galt.»

Slik starter God Morgen Norges programleder Vår Staude sendingen torsdag morgen, før kollega Peter Bubresko introduserer Arne og Mona Bratland. I løpet av programmets første del forteller de om den skjebnesvangre natta Haakon døde, hvordan det var for pappa Arne å bli igjen hjemme, og hvilken type gutt Haakon var.

– Dere fikk beskjed om hva som hadde skjedd fra UD. Kan du huske hva beskjeden gikk ut på, spør Staude Mona Bratland.

– De ringte meg da jeg var på vei til jobb med beskjed om at Haakon var innlagt på sykehuset i Essex, og at jeg måtte ta kontakt med sykehuset umiddelbart for han hadde alvorlige skader. Vi trodde han hadde vært utsatt for noe fysisk, men da jeg kom hjem og tok kontakt med sykehuset fikk vi høre at det tidlig var konstatert at det var inntak av et stoff, og at tilstanden hans var så alvorlig at kan dø av det.

LES OGSÅ: Fjerde juledag ville Haakon blitt 22 år – nå advarer moren mot partydopet MDMA

Haakon Bratland døde i september av dopet MDMA.

Haakon Bratland døde i september av dopet MDMA. Foto:

Takknemlig for tiden

Mona fløy da til England og Arne ble igjen med de andre barna.

– Haakon lå i koma fra jeg ankom og til han døde, men jeg håper om at han visste at jeg var der på slutten. Det var viktig, forteller Mona gråtkvalt.

– Så sa legen at nå stanser de hjertet og vil ikke starte gjenopplivning. Du roper og brøler og vil så gjerne at dette skal gå bra, men innerst inne vet du at det ikke gjør det. Da jeg fikk beskjed om at nå var det helt slutt var det viktig å få ligge ved siden av Haakon, og holde han i armene mine da han døde. At han følte at jeg var der og fikk holde hånda på hjertet hans.

Mona forteller at den traumatiske opplevelsen har vært vanskelig å leve med i ettertid.

– Men jeg er takknemlig for at jeg fikk den tiden likevel.

– Var fornøyd med livet

Arne var igjen med deres andre barn hjemme i Svelvik, og forteller hos God Morgen Norge om hvilken type gutt Haakon var.

– Haakon var opptatt av dataspill, og hadde et stort nettverk på nett av det han kalte venner. Vi skjønte det ikke på det tidspunktet, men skjønte det etterpå. Han hadde en sterk rettferdighetssans og var opptatt av folk skulle ha det godt. Etter han var ferdig med videregående jobbet han noen år, før han begynte å studere i Trondheim innen noe han interesserte seg for. Han hadde det godt, og jeg tror han var fornøyd med hvordan livet var blitt.

Nå er det fire måneder siden Haakon døde. Til å begynne med var de i en sjokktilstand, forteller Mona.

– Vi slet med å sove og spise. Det var mye dårlig samvittighet, og jeg slet med mareritt etter døgnet jeg fikk med Haakon. Etterhvert ble vi sammen med barna våre enige om at hjemme hos oss er det ikke lov å ha dårlig samvittighet, for våre barn skal leve et liv videre. Dem skal få lov til å ha det moro og gøy uten å tenke på at det er vår feil, for det er det ikke. Livet går videre. 

Artikkeltags