– Vi kan med god grunn være stolte svelvikinger

Ordfører andreas Muri: Ser tilbake på året som har gått, og ønsker alle en god jul og et godt nyttår. Arkivfoto: Morten Skalstad

Ordfører andreas Muri: Ser tilbake på året som har gått, og ønsker alle en god jul og et godt nyttår. Arkivfoto: Morten Skalstad

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter noen svært krevende år er det ikke lenger flaut å si at man kommer fra Svelvik.

DEL

Julekvelden nærmer seg med stormskritt, og nok et år er i ferd med å gå mot slutten. Julehøytiden innebærer for de fleste mye god mat og familiehygge, men høytiden gir kanskje også tid til å reflektere over året som har gått og se på mulighetene for året som kommer. For Svelvik kommune og for meg som ordfører har 2017 vært et innholdsrikt og spennende år.

Arbeidet med kommunereformen tar mye tid og krefter både for ansatte og oss politikere. Det er arbeidskrevende å lage en helt ny kommune, og når tre ulike kulturer møtes er det ikke alltid helt enkelt. Jeg er stolt av Svelviks ansatte og politikere som nedlegger en imponerende innsats for at den nye kommunen skal bli best mulig – ikke bare for oss i Svelvik, men for alle den nye kommunens innbyggere.

Stolt svelviking

2017 var året vi igjen våget å vise stoltheten vår for stedet vi bor, og vi tillot oss også å feire det. Folkefesten 21. juni med det store korslaget markerte på mange måter et vendepunkt. Etter noen svært krevende år er det ikke lenger flaut å si at man kommer fra Svelvik. Vi kom oss gjennom alt det vanskelige, og kan med god grunn igjen være stolte svelvikinger.

Gjenvunnet handlefrihet

Per november kan rådmannen melde om et netto driftsresultat på 16 millioner kroner, og kommunens akkumulerte underskudd dekkes inn i henhold til den forpliktende planen. Etter 2017 vil det kun gjenstå 5,6 millioner kroner av det opparbeidede underskuddet. I 2018 vil resten av det mange omtaler som den «gamle moroa» være ferdig nedbetalt, og vi vil i 2019 bli utmeldt av ROBEK-registeret. Etter et halvt år i 2018 er også eiendomsskatten i Svelvik historie.

Kommunen er ikke til for å generere størst mulig overskudd, men på samme måte som i privatlivet er det lurt å ha noen penger på bok. Ved utgangen av 2017 vil kommunen ha et disposisjonsfond på om lag 17 millioner kroner. Det gir brukere, innbyggere og ansatte trygghet for tjenestetilbudet, dersom noe uforutsett skulle skje. Kommunestyret styrer trygt og godt, og kan med gjenvunnet økonomisk handlefrihet i større grad bruke både energi og penger på utvikling av den flotte kommunen vår.

Mye positivt

Det har skjedd mye positivt i Svelvik det siste året, og som ordfører har jeg hatt gleden av å være med på mye av det. For å nevne noe har vi blant annet vært vertskap for den regionale kunstsatsingen Kunst Rett Vest med hovedutstilling i Fossekleiva, vi har prøvd ut den nye demokratiske arbeidsformen oppgaveutvalg og kommunestyret har fulgt opp med å bevilge rundt 15 millioner kroner til formålene innbyggerne var opptatt av, kommunestyret har vedtatt ny kulturstrategi og trafikksikkerhetsplan, vi har endelig fått fortau i Fergeveien og det går igjen nattbuss fra Drammen i helgene.

Takk

Jeg vil rette en stor takk til alle ansatte og frivillige som har lagt ned en stor innsats for lokalsamfunnet vårt i året som har gått. Nyt julehøytiden og lad batteriene. Neste år skal vi sammen fortsette arbeidet med å gjøre Svelvik enda bedre.

God jul og godt nyttår!

Artikkeltags