Gå til sidens hovedinnhold

Fikk spørsmål om å tenne levende lys på kirkegården – midt i tørken

Artikkelen er over 2 år gammel

– Forbudet mot åpen ild utomhus gjelder følgelig også på kirkegårdene, understreker kirkeverge Lars Olav Bøe.

På fredag dukket nye skilt opp på kirkegårdene og gravlunden i Svelvik. «Det er totalforbud mot bruk av levende lys på kirkegården på grunn av brannfare», står det.

– Det er mange besøkende som omhyggelig steller gravstedene på kirkegårdene i Svelvik sommerstid. Det er fint. Den langvarige tørken har imidlertid gjort det svært tørt og det generelle forbud mot opptenning utomhus gjelder følgelig også på kirkegårdene, forklarer kirkeverge Lars Olav Bøe.

Totalforbudet mot åpen ild på grunn av tørken ble innført allerede i mai, men likevel fikk kirkegårdsarbeidere så sent som i slutten av juli spørsmål fra besøkende som lurte på om det var greit å tenne levende lys på kirkegården.

– Jeg har nok tenkt at det ikke var nødvendig med spesifikk informasjon vedrørende kirkegården, siden det er så stort fokus på et generelt forbud mot opptenning av ild utendørs. Dessuten har det ikke falt meg inn at noen faktisk ønsket å skulle tenne lys nå, sier Bøe.

– Gravlys kan velte, enten av vindkast, fugler eller annet, og kan lett antenne vegetasjon. Våre kirkegårder er plassert i veldig utsatte områder, enten det nå er sentrumsbebyggelse i Svelvik eller utmark på Berger og Ebbestad, og en brann fra kirkegården vil ikke bare være katastrofalt for kirkebygg, men like mye for omgivelsene, legger Bøe til.

Bruk av gravlys må derfor ikke benyttes før vi har fått nedbør i form av skikkelig rotbløyte.

Kommentarer til denne saken