Coop Extra Svelvik inviterer til tidenes miljødugnad

– Vi ønsker å bidra ved å gjøre det enkelt å arrangere og delta i ryddeaksjoner, sier butikksjef hos Coop Extra Svelvik, Abdul Jalal Muhammad. Her med Daniel Timonen.

– Vi ønsker å bidra ved å gjøre det enkelt å arrangere og delta i ryddeaksjoner, sier butikksjef hos Coop Extra Svelvik, Abdul Jalal Muhammad. Her med Daniel Timonen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ryddeaksjonen Coop rydder Norge er i gang for fullt, og Extra Svelvik inviterer alle til å bli med på ryddelaget.

DEL

På lørdag startet Coop rydder Norge, der kunder kan hente gratis ryddeutstyr hos utvalgte Coop-butikker over hele landet. I tillegg får man levert inn innsamlet avfall helt gratis i container utenfor butikkene.

Aksjonen Coop rydder Norge skal mobilisere for å ta tak i det som er blitt ett av verdens største miljøproblem, plastforsøpling.

– Det er på tide at vi gjør ord til handling.  Våre kunder, som også er våre medeiere, er svært opptatt av miljø og bærekraft. Vi ønsker å bidra ved å gjøre det enkelt å arrangere og delta i ryddeaksjoner, sier Abdul Jalal Mohammad, butikksjef i Extra Svelvik.

LES OGSÅ: Extra Skjønnheim vil ha Svelviks lengste åpningstider

Kan plukke hvor som helst

Coop rydder Norge skal engasjere kunder, medeiere, ansatte og andre i lokalmiljøet til å delta i små og store ryddeaksjoner rundt om i landet. I fjor førte dette til at tusenvis av frivillige plukket søppel langs strender og bekkefar, langs skoleveier og i parker i løpet av første uken i mai.

Aksjonen arrangeres i samarbeid med organisasjonen Hold Norge Rent og Norsk Gjenvinning, og innebærer at man i perioden fra 27. april til og med 4. mai vil kunne hente ryddeutstyr i form av hansker og sekker hos 250 lokale Coop-butikker over hele Norge. I tillegg vil det plasseres ut avfallskontainere ved alle butikkene som deltar i aksjonen, slik at det skal være enkelt, og helt gratis, å levere inn det man har plukket.

Coops holdning er at alt avfall på avveie med tiden blir til marint avfall. Derfor stilles det ingen krav til hvor de frivillige plukker søppel, eller hva slags søppel de plukker.

- Plast på avveie er blitt en av de største miljøutfordringene i vår tid. Det er få som ikke har fått med seg bildene av fisker og fugler med mager fulle av plast. Dette er tragisk og bildene gjør inntrykk, sier Coops miljøsjef, Knut Lutnæs.

LES OGSÅ: Prix stenger dørene for å bli Coop Extra: – Alt skal fornyes

– En sosial dugnad for miljøet

Coop rydder Norge er ett av tiltakene Coop har satt i gang for å ta tak i de klimautfordringene vi står foran i dag. I tillegg jobber selskapet målrettet med å optimalisere bruken av emballasje og redusere plastbruken.

- Vår innstilling er at alle kan gjøre litt. Vi håper at Coop rydder Norge skal gjøre det enklere å ta med familie og venner ut i frisk luft for å plukke søppel i sitt nærmiljø. Bare én tur kan gjøre en stor forskjell, sier Lutnæs.

Butikksjef Mohammad gleder seg til å møte frivillige som vil være med i aksjonen.

- Plastforsøpling er noe som engasjerer kunder i alle aldersgrupper. Derfor oppfordrer vi til at man tar med seg familie og venner, og gjør søppelryddingen til en sosial dugnad for miljøet. Med 1,7 millioner medeiere, har vi virkelig mulighet til å rydde Norge, sier han.

Slik kan du delta i Coop rydder Norge:

  1. Hent ryddeutstyr i din nærmeste Coop-butikk.
  2. Fyll sekken med eierløst avfall.
  3. Returner til butikken hvor du hentet ryddeutstyret, og kast avfallet i kontainer der.
  4. Del bilder av ryddeaksjonen på sosiale medier, og utfordre andre til å også bli med ved å merke bildene #coopryddernorge

 

Om plast som miljøproblem

  • I 2020 er det anslått at den totale mengden søppel i havet overstiger 230 millioner tonn. 90 prosent av dette antas å være plast.
  • Bare her i norske farvann er mengden søppel som dumpes i sjøen beregnet til hele 36 000 tonn årlig.
  • Av dette synker omtrent 70 prosent til bunns, 15 prosent flyter og akkumuleres opp i havet og kun 15 prosent skylles opp på land
  • Forsiktige anslag viser at omtrent 100 000 marine pattedyr dør årlig som en konsekvens av at de hekter seg fast i tauverk, liner og garn. Dyr som sitter fast drukner som regel eller de sulter ihjel

Kilde: Hold Norge Rent og UNEP

Artikkeltags