Rikke Gajda (27) kommer fra Tangen i Svelvik, men flyttet til Los Angeles for å jage drømmen om å ta frisørjobben til nye høyder. Nå jobber hun som frisør og hårstylist for stjerner som Jennifer Lopez, Kim Kardashian og Kylie Jenner. 

Jobben «bak stolen» i Drammen var ikke nok

For Rikke startet frisørkarrieren på Salong Hage i Drammen da hun var bare 13 år gammel, og fikk lov til å jobbe etter skoletid noen få dager i uka. Året etter fikk hun sin første saks og begynte å trene sammen med lærlingene. Videre jobbet hun på samme sted til hun var ferdig utlært. 

– Så lenge jeg kan huske har jeg alltid hatt lyst til å bli frisør. Det var enten det, eller veterinær, men jeg var aldri noe særlig flink på skolen. Dessuten har jeg alltid vært bedre på det kreative og fysiske arbeidet, enn på teori, forteller Rikke.

Det var reiselyst, samt et frisørkurs i Oslo der hun fikk se hårstylister fra utlandet jobbe på scenen, som gjorde at Rikke fikk lyst til å ta en annen retning innen faget. 

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe mer som frisør. Livet «bak stolen» som man kaller det, var ikke det jeg hadde lyst til å gjøre. Jeg ville bruke kreativiteten, og jobbe med trender. Jeg ville gjøre som de jeg så på scenen, forteller Rikke. 

Veien til Hollywood

Etter mye søking på nettet fant Rikke en frisørskole med navn «Paul Mitchell» i California som lå like ved Hollywood.

– Jeg hadde aldri vært i Amerika, men dro med bestevenninna mi Mari på en fire dagers tur for å besøke skolen. Det falt i smak og etter noen måneder hjemme, flyttet jeg til California og gikk på skole der i et år. Jeg var allerede utlært i Norge, men tenkte, hvem andre kan si de er utlært fra Paul Mitchell, den beste hårskolen i Amerika? Jeg ville komme tilbake med noe ingen andre hadde.

For Rikke har ikke veien mot frisøryrket vært selvfølgelig. Etter et legebesøk fikk hun nemlig beskjed om at hun ikke kunne bli frisør.

 –   Jeg var liten, rundt seks år, da legen min i Svelvik spurte om hva jeg ville bli når jeg ble stor. Svaret var klart; frisør! Men jeg slet med eksem på hendene og ble fortalt at jeg derfor ikke burde bli frisør. Jeg ble fryktelig fornærmet og husker det som om det skulle vært i går. Jeg valgte likevel å følge drømmen, forteller Rikke.

Fikk drømmejobben

Etter endt år i California kom Rikke hjem til Svelvik, og jobbet videre som frisør på Salong Hage i Drammen. Men livet i California ga mersmak, og det tok ikke mer en ni måneder før Rikke pakket kofferten på nytt, og vendte snuta tilbake til statene.

Denne gangen gikk veien til Las Vegas hvor Rikke fikk seg jobb i et hårstudio. Her jobbet hun i to år, og spesialiserte seg på hairextensions og parykker.

Men Rikke lengtet hele tiden tilbake til Hollywood, og plutselig en kveld dukket det opp en stillingsutlysning som appellerte stort. 

– Sent en kveld så jeg at Chris Appleton søkte etter en assistent, og jeg tenkte wow, det hadde vært drømmejobben! Og i det øyeblikket fikk jeg en følelse av at den jobben var min. 

Chris Appleton er en britisk frisør som har gjort stor karriere som stylist og jobber jevnlig med noen av de største kjendisene i Hollywood. Blant hans klienter er Kim Kardashian, Ariana Grande, Katy Perry og Jennifer Lopez.

– Klokken var 12 på kvelden da jeg oppdaget søknaden. Jeg hoppet ut av pysjamasen, tok på meg full sminke og fikset håret for så å spille inn en videosøknad. Dagen etter ble jeg kalt inn til intervju.

Rikke satte seg sporenstreks i bilen og kjørte av sted til Hollywood for å dra på jobbintervjuet. Hun fikk jobben på stedet – selv om det var hundrevis av andre søkere. 

– Dagen etter var jeg på sett med Katy Perry for American Idol. Alt skjedde så fort og innen uka var omme, fylte jeg den lille bobla mi med alt jeg eide, samt katten min, og flyttet til Hollywood. Det har ikke vært mange fridager etter dette, legger Rikke til.

Merket for livet etter Kim-K besøk

– Hvem er det du har stylet så langt?

– Vi har blant annet stylet Katy Perry, Jennifer Lopez, Kim Kardashian og Kylie Jenner. Jeg må si at Kim Kardashian har vært aller mest stas. Det var et stort øyeblikk første gang jeg var hos henne. For meg er det ingen kjendiser som er større enn henne akkurat nå.

– Jeg brant meg på en krølltang den morgenen vi var hos Kim Kardashian første gang, og jeg har fremdeles arr. Hver gang jeg ser på det tenker jeg at merket betegner et stort steg i karrieren min. Nå er vi hos Kim 4–5 dager i uka.

Når man jobber så tett på store artister og kjendiser er det vanskelig å tro at man ikke blir litt starstruck, men Rikke tar jobben som kjendisstylist på strak arm.

Jeg blir faktisk ikke starstruck i det hele tatt. Jeg syntes det er stas og føler meg heldig, men kjendisene er helt vanlige mennesker som oss andre. Jeg tror det er en viktig del av å ha denne jobben, at man har den tankegangen.

– Søstrene Kim og Kylie er de snilleste, mest jordnære menneskene jeg noen gang har møtt. Ingen divanykker i det hele tatt. De er respektfulle ovenfor alle. Jeg har stor respekt for dem. 

Savner familien hjemme i Svelvik

Den harde jobbingen og de lange avstandene, gjør at Rikke ikke har hatt tid til å ta turen hjem til familien på Tangen på over tre år. Og hun må innrømme at hjemlengselen slår hardt til i ny og ne. 

– Jeg har masse hjemlengsel. Det er ikke alltid bare fryd og gammen i Hollywood. Det er hardt og vanskelig å være så langt borte fra mamma og resten av familien. Jeg har en søster, en lillebror, ei niese og en nevø som jeg savner masse og jeg føler at jeg går glipp av mye. Men noen ganger i livet må man ta noen sjanser og ofre noe for å komme dit man vil. Jeg er heldig som har verdens mest støttende mamma. Jeg har alltid hatt store drømmer og uansett hva de har vært så har mamma alltid vært min største cheerleader. 

– Tenker du å bo i Los Angeles og jobbe med dette i fremtiden?

– For nå så tenker jeg å bli her og jobbe med dette. Jeg har jobbet hardt og lenge for denne jobben og jobber fortsatt hardt. Det er lange dager og mange søvnløse netter, men det er absolutt verdt det.