«Arbeidslivsfag (ALF) er et av de nyeste fagene på ungdomsskolen og har til hensikt å introduserer elevene for ulike yrker i henhold til yrkeslinjer som finnes på videregående skole. 9. trinns elever ønsket å presentere det de har opplevd og lært i høsthalvåret, og har derfor skrevet en artikkel som presenteres her. (J W Tærud – lærer).»

LES OGSÅ+: Mer til omsorg og skole

Året så langt har gitt oss mye lærdom og erfaringer. Vi har vært på mange forskjellige steder og lært mye om de forskjellige yrkene i praksis og teori. Vi vil nå fortelle litt om det vi har gjort så langt i år.

På gårdsbesøk og blomster

 

Vi var så heldig å få lov til å komme på besøk og omvisning på Berle gård i uke 37. Vi lærte hvordan det var å starte som gründer. Vi fikk smake på forskjellige produkter som de selger i sin egen butikk. Gro Berle viste oss rundt og snakket ut om sine erfaringer og samarbeid de har med andre bedrifter. Dette var en vellykket tur.

I uke 38 og 39 fikk vi besøk av Anne Gry Pettersen fra Floriss. Anne Gry kom med blomster i «bøtter og spann» og lærte oss om blomsterdekoratør yrke. Den dagen fikk alle lage hver sin blomsterdekorasjon. Her fikk vi blant annet vite hvilke blomster som passer sammen og de forskjellige fargekombinasjoner.

Frisør og mat

 

I uke 42 og 43 var vi så heldige at vi fikk komme på besøk til Cutshim. Jorunn Mandt Johnsen som driver salongen fortalte om frisøryrke og ga oss ulike praktiske oppgaver. Vi fikk lære å farge hår på dukker, vaske, flette, krølle og sette opp håret til hverandre. Vi fikk også innlæring i å sminke. Det var interessant og morsomt.

Det neste stedet vi fikk komme til var i uke 45, og det var storkjøkken på sykehjemmet. Vi ble tatt imot av Greta N Nymoen og hun fortalte oss om hvordan det er å jobbe på kjøkkenet på sykehjemmet.

Vi lagde en næringsdrikk og fruktmos og fikk omvisning på storkjøkkenet. Vi avsluttet vårt besøk med en fin lunsj, som var laget av kokkene på sykehjemmet.

Vi takker Gro, Anne Gry, Jorunn og Grete for at de tok seg tid til å presentere sine yrker og arbeidsplasser.

Byggcamp/elevbedrift

Alle arbeidslivsfag elevene reiste sammen på en yrkesmesse ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik. Messen heter Byggcamp.

Vi hadde en veldig lærerik tur hvor vi fikk lære om alle de praktiske yrkene de hadde ved denne skolen, og ellers rundt om i Vestfold.

På skolen driver vi også med en form for elevbedrift og har blant annet bakt scones, pizzasnurrer og kanelknuter i starten av året, som vi har solgt til lærere og elever. .

Vi har også laget egenproduserte kalendre med bilder fra Svelvik, samt plommesyltetøy og granola som selges på julemarkedet.

Julemarked

 

Den 2. desember kommer arbeidslivsfag-elevene fra både 8. og 9. trinn til å ha en bod på julemarkedet der vi kommer til å selge våre produkter. I den anledning er det viktig at så mange som mulig kommer og kjøper produkter, slik at vi kan fortsette å lære og utvikle nye prosjekt.