På 9. trinn ved Svelvik ungdomsskole har vi nå en prosjektuke, og vi jobber med et prosjekt arrangert av Leger uten grenser. Det er en organisasjon som redder liv og lindrer nød, de er helt nøytrale og mottar derfor ikke penger fra staten og de politiske partiene. De er helt avhengige av at frivillige og engasjerte mennesker donerer penger. Vi fikk tidligere i uken besøk av en feltarbeider fra Leger uten grenser, hun snakket om de glemte krisene og fremskrittene i verden. Det vil si hendelser som media ikke dekker. Hun snakket også om hvordan det er å være feltarbeider.

Litt om prosjektet

Gruppene vi er delt inn i har alle forskjellige jobber. Den største oppgaven er å skrive om glemte fremskritt og kriser. Denne er fordelt på 13 grupper.

Matgruppen lager afrikansk mat som blir solgt på et foreldremøte på torsdag. Alle pengene vi tjener på maten går til Leger uten grenser. Den tredje gruppen er en sponsorgruppe som jobber for å samle sponsorer til dette prosjektet. Pengene blir brukt på et løp som gir Leger uten grenser penger per kilometer løpt.

Vi oppfordrer alle å komme til parkeringsplassen til Strømm-hallen for å heie på løperne klokken 13.00 på torsdag.

Helsekrise etter ebola

Etter ebolakrisen i 2014–2015 ble helsevesenet i landene Sierra Leone, Guinea og Liberia svekket. Over 11.300 mistet livet og over 28.000 ble smittet av viruset. Folk var livredde for å bli smittet. Skoler og butikker stengte og økonomiene stupte. Landene mistet omtrent 500 viktige helsearbeidere og 240 av dem var leger, sykepleiere eller jordmødre.

Nå i etterkant er det færre nasjonale leger, sykepleiere og jordmødre. Det ble ikke utdannet noen leger på to år på grunn av epidemien. Når økonomien stupte i landene gikk mødredødeligheten drastisk opp, og barn ble ikke vaksinert.

Fremskritt

Leger Uten Grenser er opptatt av at det er flere fremskritt som heller ikke får pressedekning. Et eksempel på dette er at det har blitt dobbelt så mange HIV-behandlinger på fem år. Parasittsykdommen kala azar er nesten utryddet i Nepal, Bangladesh og India, og mange mer. Vi har fokusert mest på det glemte fremskrittet angående Malaria. Malaria er en av verdens verste infeksjonssykdommer, og er en infeksjon som kommer ved parasitter som kalles plasmodier. De overføres ved myggbitt. De er veldig farlige og må behandles så fort som mulig. Det er mange som dør av malaria, men det er 6.8 mill. dødsfall som er unngått, og det er et stort fremskritt som er glemt av media.

Vi på pressegruppen har ansvar for å informere folk om de glemte krisene og fremskrittene. Hvis du vil hjelpe oss, kan du spre ordet om Leger uten grenser eller støtte de med penger på Leger uten grenser sin nettside.

Vi vil takke våre sponsorer i prosjektet Kiwi Bjørnstad, Rema 1000, Berle Gårdsbutikk, Jensen Møbler, Boots Apotek, Floriss og Nille. Leger uten grenser er takknemlige for all støtte, det er vi også.