Over 1.400 koronaprøver er tatt de siste fire ukene – ingen har vært positive

DEL

I forrige uke ble det tatt til sammen 410 koronaprøver ved legevakten i Drammen, og verken forrige uke eller de tre foregående ukene ble det påvist koronasmitte.

Ifølge kommunen har det i løpet av de siste fire ukene blitt tatt 1.435 koronaprøver ved legevakten.

De første tilfellene av korona ble påvist i Drammen kommune 3. mars, og den gang var det to personer som var smittet.

Totalt har 206 personer fått påvist smitten i kommunen, mens det ifølge VG er 15 personer som har dødd i kommunen siden korona kom til Norge. 13 av disse døde på institusjon, to på sykehus.

– Pandemien er ikke over

Kommunen opplyser i en pressemelding at de i sommer vil gå over til en ukentlig rapportering av smittetilfeller, mot daglig som de har gjort siden koronaviruset først ble påvist. Nå vil oppdateringene komme hver mandag.

I august vil de gjøre en ny vurdering av hva som er rapporteringsbehovet, basert på smittesituasjonen. Dersom de ser en markant oppblomstring av smitte i løpet av sommeren, vil dette bli rapportert hyppigere enn én gang per uke, opplyser de.

– Selv om det er lite smitte i drammenssamfunnet for tiden, er ikke pandemien over. Det er fortsatt smitte andre steder i Norge, og i mange land er smittetallene fortsatt veldig høye, skriver kommunen.

I sommer skal mange ut og reise, og dette bidrar til å øke risikoen for at det kommer smitte til kommunen igjen.

– Derfor går oppfordringen til alle, uavhengig av om man skal reise bort eller være hjemme i sommer: Følg smittevernanbefalingene, som sørget for at smittesituasjonen i Drammen kommune kom under kontroll etter den første smittebølgen, skriver de i pressemeldingen.

Lav terskel for testing

De ber innbyggerne holde avstand til andre enn sine nærmeste. Minst én meter, men aller helst to, til alle som ikke regnes som dine nærmeste.

– Dette er ett av de viktigste tiltakene for å hindre spredning dersom vi får smitte i lokalsamfunnet igjen. Hvem som er «dine nærmeste» bestemmer du selv, men det bør ikke være for mange, og det bør være de samme over tid. Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming, med andre enn dine nærmeste, skriver de videre.

Kommunen skriver at man må vaske hendene ofte og godt, og at rene hender ikke sprer viruset videre.

– Koronaviruset smitter gjennom dråpesmitte. Dråpene kommer ut gjennom munnen og nesten når en personer som er smittet, hoster eller nyser. Sørg for at du aldri hoster eller nyser på noen, og gjør alt du kan for at ingen hoster eller nyser på deg.

Dersom du har symptomer på luftveissykdom, må du unngå kontakt med andre og finne ut om du skal testes for koronaviruset, samt hvor du kan gjøre dette.

– Det skal du gjøre også om du bare har lette symptomer. Symptomene kan være feber, hoste, tungpustethet, hodepine, slapphet, muskelverk, nedsatt smak og luktesans, sår hals eller rennende eller tett nese.

– Hvis alle følger disse rådene og tar vare på seg selv og hverandre gjennom sommeren, kan vi forhåpentligvis unngå en ny smittebølge eller større lokale utbrudd i Drammen kommune.

Artikkeltags