Etter de brutale drapene på fem personer på Kongsberg, onsdag, tok Svelviksposten turen ut i gatene for å høre om folk følte seg trygge når politiet ikke lenger er stasjonert i Svelvik.

Flere var bekymret for manglende politi i byen.

– Jeg har stor forståelse for at folk er bekymret når slike ting skjer, sier stasjonssjef Øyvind Aas ved Drammen politistasjon til Svelviksposten.

– Skaper utrygghet

Stasjonssjefen mener personlig det er trygt å bo alle steder i Sørøst politidistrikt, og etter en kort pause sier han at han mener det er trygt å bo i hele Norge.

– Men slike hendelser som dette, ryster alle. For man tror ikke at slikt skjer her. Hvorvidt Kongsberg-drapene dreier seg om psykiatri eller ikke, gjenstår å se, sier Aas, som også er leder for geografisk driftsenhet i Buskerud.

Ved siden av at selve hendelsen på Kongsberg er skummelt for mange, er også den konstante tilgangen på informasjon noe som kan gjøre folk mer bekymret.

– Det er ingen tvil om at sånne hendelser skaper utrygghet, men det gjør også medier som kommer med oppdateringer hele tiden. Også sosiale medier.

– Skal ha raskest mulig responstid

Årlig skjer det rundt 30 drap i Norge. Aas sier politiet ofte er tydelige på at de fleste drap skjer i en relasjon, selv om alt tyder på at onsdagens angrep i Kongsberg var drap på tilfeldige personer.

Hva responstiden til Svelvik er på en utrykning i dag, har ikke Aas tall på foran seg. Men ifølge ham er de innenfor kravene de blir målt på.

– Hvor vi er hvis noe skjer i Svelvik, det vet vi ikke. Men vi skal ha raskest mulig responstid. Politiet styrer «flåten» sin ut fra der det trengs ressurser.

Hva responskravene er, varierer fra sted til sted.

– Det er forskjellige krav ut fra hvor mange mennesker som bor der. Vi har mer politi tilgjengelig der det bor mange, sier Aas.

– Handler om følelser

Uansett hvor det er en hendelse, sier Aas at de tar det like alvorlig uansett om det gjelder i Mjøndalen, Drammen eller Svelvik, for eksempel.

– Vi skal ha tilstrekkelig beredskap for å komme fram, understreker han.

Etter drapene i Kongsberg har det kommet fram at gjerningsmannen hadde blitt ilagt et besøksforbud mot foreldrene sine. I tillegg kom det første varselet mot mannen til PST i 2015.

Aas ber befolkningen fortsette å passe på hverandre og melde fra dersom man er bekymret for noen.

– Dette handler om følelser, og det er sånn vi mennesker er laget. Gi tilbakemeldinger om at noen ikke har det bra. Heller en gang for mye enn en gang for lite, avslutter politisjefen.