– Jeg regner med og vil tro det kommer til å komme en del avbestillinger nå, så dette er veldig kjedelig for både oss og kundene.

Det sier Hoang Minh Le, som driver Lee's China Wok i Svelvik sentrum, til Svelviksposten. Uttalelsen kommer etter at regjeringen mandag kveld la fram de nye tiltakene, som blant annet innebærer skjenkestopp.

– Man er så klart redd for at smitten skal øke, men vi som driver i bransjen har hele tiden gjort det beste vi kan med tanke på smittevern og de tidligere tiltakene som har vært innført. Vi er trent på å bruke munnbind og håndsprit og registrerer alle gjestene våre. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor det alltid skal gå utover oss, sier Le tydelig oppgitt.

Han legger samtidig til at de selvfølgelig respekterer lover og regler, men synes det blir litt feil at serveringsbransjene bestandig er de som blir hardest rammet.

– Jeg tror ikke all smitten kommer fra restaurantene, påpeker Le.

– Trodde det var over

Selv har han ikke vært i bransjen så lenge, men har likevel fått kjenne på konsekvensene av korona. Da han og kona åpnet restauranten i mars i år, gikk det ikke mer enn et par dager før det ble innført skjenkestopp. Nå er de på samme sted igjen.

– Det er ikke så veldig morsomt og trist at det kommer nå. Jeg har en del julebordreservasjoner fremover, men når vi ikke får servere alkohol, tror jeg ikke folk kommer.

Dette er første jula restauranten har i Svelvik, og Le forteller at de har hatt god pågang hittil.

– Så kommer dette slaget i trynet når vi egentlig trodde det var over, sier han fortvilet, og mener alle serveringssteder er avhengig av desember for å kunne gå rundt i januar og februar.

Krevende

Surin Umboon hos Le Thai, skriver i en SMS til Svelviksposten at også de har en del julebord og catering som blir avlyst nå.

– De siste to årene har vært svært krevende og har ført bedriften inn i en presset økonomisk situasjon. De nye tiltakene kombinert med høye strømpriser gjør det hele enda vanskeligere, skriver han.

Restaurantdriver Le, forteller at de har handlet inn en god del både julemat og drikke med tanke på julebordsesongen.

– Nå blir det jo spennende å se om vi selger det eller om vi må kaste det. Ribbe er ikke noe vi selger året rundt akkurat, og det er heller ikke bra å fryse det ned.

Med skjenkestopp i fire uker, er Le redd den alkoholholdige drikken også vil gå ut på dato.

– Vi har masse juleøl, men jeg tror ikke folk drikker det på sommeren, ler han.

Avhengig av folk

Steen Jensen, som er driver av Dreggen, har imidlertid en oppfordring til kundene:

– Kom heller ut å spis en julemiddag og ta en brus og en kaffe til, istedenfor å bli hjemme. Det hjelper oss det også, påpeker han.

Samtidig mener han man ikke er avhengig av å drikke alkohol til maten når man spiser ute på restaurant.

– Så lenge folk også deler seg opp i mindre grupper, er det ikke noe problem. Hvis du vil ha et sted å gå til i morgen, bruk det i dag, oppfordrer han.

Umboon hos Le Thai, støtter opp om det Jensen sier:

– For at det skal gå rundt hos oss er vi helt avhengig av at folk ikke sperrer seg helt inne, og i det minste fortsetter å kjøpe takeaway.

Han påpeker også at restauranten er takknemlig overfor alle svelvikingene som har bidratt til at de har overlevd pandemien.

– Støtten fra lokalsamfunnet gir oss fortsatt tro på at vi skal komme oss gjennom dette, men det er klart det blir tøft i ukene som kommer, understreker Umboon.

Håper de slipper permitteringer

Både Le Thai og Lee's China Wok har planer om å holde åpent i ukene fremover, og håper i det lengste at de slipper å permittere ansatte enda en gang.

– Vi er i gang med å planlegge og se hva som lønner seg. Men mister vi kundene kan vi heller ikke ha ansatte på jobb. Det blir fort dyrt, påpeker Le.

Han er også spent på hvor lenge tiltakene faktisk vil vare denne gangen.

– Vi kan ikke annet enn å håpe at det blir bedre snart, sier han håpefullt.