Mandag ettermiddag ble det kjent at Drammen kommune har etablert en mobil teststasjon i kommunen. I første omgang skal teststasjonen brukes på Fjell, Strømsø, Åssiden og i Mjøndalen.

Tilbudet ble satt i gang allerede på mandag, og håpet er at det nå skal bli enklere for kommunens befolkning å teste seg for koronaviruset.

– Det var noen få som brukte den på mandag. Det har gått ganske raskt, så avtaler og bemanninger kom på plass i helga. Vi rakk ikke å publisere så mye om den før den kom på hjul. Vi regner med det er flere som vil bruke den, sier smittevernoverlege i Drammen kommune, Einar Sagberg til Svelviksposten.

LES OGSÅ: Aldri har det vært flere smittede på ett døgn i kommunen

Kan vurdere Svelvik

Teststasjonen har som nevnt blitt satt opp på ulike tidspunkter tre steder i Drammen, samt ett sted i gamle Nedre Eiker kommune. Foreløpig er det ikke satt av noe testing i Svelvik.

– Ser man på smittekartet til kommunen hadde Svelvik, før dagens tall, 75 smittetilfeller per 100.000 innbygger de siste 14 dagene. Det er et absolutt tall på fire smittede de siste 14 dagene, mens kommunedelen Fjell, Austad og Danvik hadde et smittetall på 1.688 per 100.000 de siste 14 dagene. Vi har forsøkt å fokusere inn der smittetrykket er størst, sier Sagberg.

Det blir altså ingen mobil teststasjon i Svelvik med det første. Men det kan godt snu.

– Vi har en mobil løsning slik at vi kan endre ruten avhengig av der smittetrykket er størst. Svelvik blir vurdert dersom smittetallene skulle øke, sier smittevernoverlegen.

– Hvor mange totalt i Svelvik har blitt smittet siden korona kom til kommunen?

– 66 personer bosatt i Svelvik har fått påvist korona. Hvor mange som er smittet i Svelvik, kan vi ikke ta ut tall på.

Har fokus på å nå aktuelle målgrupper

I de 96 tilfellene av koronasmitte som ble meldt tirsdag morgen, var det tre av tilfellene som kunne spores tilbake til utenlandsreise. Også tidligere er det meldt om smitte fra utlandet.

– Vi har ingen statistikk på hva som er nødvendige og unødvendige reiser. Alle skal registrere seg ved ankomst i Norge, og kommunen kontrollerer dette igjen. Det er et omfattende kontrollsystem rundt innreise, men hvor mange reiser som er nødvendige eller ikke, vet vi ikke.

Kommunen håper nå at smittetallene vil gå ned, og at tallene som ble meldt om på tirsdag er et etterslep for helga. Smittevernreglene er strenge, og Sagberg sier de håper og tror at tiltakene skal få skuta til å dreie og gi full effekt.

– Det viktigste nå er å sikre at tiltakene som gjelder blir etterlevd og kommunisert ut. Vi har fokus på å nå aktuelle målgrupper og få ut informasjon.

Kan reise på påskeferie med husstanden

– Men følger folk reglene?

Det bildet vi ser nå har litt etterslep, og tidspunktene folk ble smittet på er litt tilbake i tid så situasjonen er ikke helt klar for oss akkurat nå. De vi har smittesporet tilbake i tid har en del nærkontakter, sier Sagberg.

Neste uke er det påskeferie for mange. Det er varslet en pressekonferanse med regjeringen tirsdag kveld, for å få klarhet i regelverket rundt påske og hva som anbefales.

– For Drammen kommunes innbyggere er reglene per nå at man kan reise på hytta med egen husstand, men det er ikke anbefalt å ha besøk av andre, sier smittevernoverlegen.