Gå til sidens hovedinnhold

Søppeltømming for dummies

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så er en av vårens tidligste gladnyheter kommet. Kommunen og RfD har bestemt seg for å redusere den sommervisse «ekstrabelastningen» vi alle får, ved søppeltømming ukentlig, i den årstiden der varme og søppellukt går hånd i hånd. Det viser seg at det egentlig ikke var nødvendig; i henhold til Rfd. For en lettelse.

Er det noen grunn til «å bli forbannet» spør journalisten i DT/SP. Vel, om man ser bort fra at man nå betaler mer enn i fjor, for seks færre avfallshentinger og at dette bortforklares i et kryptisk regnestykke som skal vise at vi egentlig har fått en redusert kostnad, så er det vel ikke det.

Eller at søppel, om man går litt inn i sakens dybde, viser seg å være en råvare som har en fallende pris fordi Kina ikke lenger er villig til å kjøpe det. Det rammer selvsagt Rfds kalkyler, og indirekte oss.

Les også

Fra neste sommer må trolig de som vil ha tømming hver uke betale ekstra

Det viser seg altså at regnestykket til Direktør Remmen ikke går opp, fordi han tjener for lite på å sortere og selge det han henter hos oss. Greit nok. Den samme direktøren som er bekymret for klima og miljø, har altså vært aktør i et system som flytter vårt sorterte søppel halvveis rundt jorden. Personlig er jeg mer bekymret over klima og miljøbelastningen ved dette, og søppelstanken som vil bre seg i min gård, enn en skarve gassfyrt lastebil en gang i uken. RfDs «gladmelding» er altså et dårlig innpakket budskap om at jeg skal betale mer for mindre.

Mange vil kanskje hevde at det slett ikke er en grunn til «å bli forbannet». Om man da ikke fyrer seg opp over at vi i årevis har betalt for søppeltømming vi tydeligvis ikke trenger. Eller at regnestykket på 500 kroner for ekstratjenesten ikke utgjør sju prosent, men grovt regnet det dobbelte, om jeg vil ha fjernet søppellukten, som tydeligvis IKKE kan defineres som et «miljøproblem» av proffene. Det i seg selv gjør mange forbannet.

Jeg foreslår for Rfd, og for den saks skyld politikere, å ikke behandle kunder og velgere som om vi alle er idioter.

Full forvirring rundt nye regler for søppelhenting har skapt kaos: – Ser vi kunne vært tydeligere 

Vi skjønner når regnestykket ikke går opp, det eneste vi trenger er en redelig og grei forklaring. Som for eksempel at «uten dette grepet må prisen økes til kr x y eller z, etter at vi har kvalitetssikret at vi leverer tjenesten på billigste og mest rasjonelle måte.» . Eller noe så enkelt som at «vi har bestemt at du skal betale 500 kroner for å unngå søppellukt i sommer, take it or leave it. Deres egne politikere har godkjent det (formodentlig uten å nevne det i forbifarten).»

Kommunikasjonsspinn og bortforklaring, for å gjøre en reell kostnadsøkning vi de facto har null innflytelse på, til en «gladnyhet» er det som gjør folk «forbanna». Meg inklusive.

Kommentarer til denne saken