Andreas Skår Bjørnstad er nær målet om Paralympics i Rio

ROTARYSTØTTE: Berit Bøhmer president i Svelvik Rotary kunne overlevere en sjekk på 10 000 kroner til videre satsing for Andreas Skår Bjørnstad.

ROTARYSTØTTE: Berit Bøhmer president i Svelvik Rotary kunne overlevere en sjekk på 10 000 kroner til videre satsing for Andreas Skår Bjørnstad.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En av Norges beste handikapsvømmere er Andreas Skår Bjørnstad, og nå er 18-åringen svært nære sitt store mål de siste årene, Paralympics i Rio.

DEL

Andreas Skår Bjørnstad har i løpet av 4 år, fra han var fjorten satset på å bli en av verdens beste svømmere, «- Jeg trener i dag både i skoletid og etter skoletid. Det blir ni økter i bassenget i uka pluss basistrening. Etter operasjonen har jeg begynt å trene på skikkelige vendinger som jeg ikke fikk til før. Og der har jeg enda mye og hente på teknikken. Nå er det EM til neste år som er det første store treningsmålet, og der skal jeg komme til en finale. Så er det store målet å klare å komme seg til Paralympics i Rio de Janeiro i 2016 sa han i et intervju 7. nov. 2013 etter å ha tatt to bronsemedaljer i Nordisk mesterskap.

Les hele saken her: Norsk rekord og to medaljer

Invitert av Rotary

Berit Bøhmer president i Svelvik Rotary introduserte Andreas Skår Bjørnstad til onsdagens møte på Fabrikkjordet hvor han var invitert for å fortelle om sin vei til Paralympics i Rio.

Den målbevisste gutten fra Svelvik har bare fortsatt sin utvikling siden, og nå er han 18 år, går tredje året på Drammen toppidrett svømmelinje av fire. På grunn av mye reising har han utvidet studietiden for å rekke alt. Han er svært nære sitt store mål i Rio etter å ha lagt ned den nødvendige jobben.

Les om da han fikk: Ungdomsprisen

Ikke hjelp gutten

– Mental innstilling for å lykkes veldig viktig, og den kan jeg vel egentlig takke mamma og pappa for. Da jeg ble født, og de fant ut at jeg hadde Cerebral Parese, så sa legen til foreldrene mine. Hva dere enn gjør, så må dere må ikke skjemme han bort, han må lære å klare seg selv. Så hvis jeg da datt på bakken på åpen gate, sto de bare å så på mens jeg reiste meg opp igjen. Så de har nok fått sin del av stygge blikk opp igjennom. Av folk som ikke skjønte så mye av det. Hadde det ikke vært for det, så hadde nok ikke jeg vært så god i dag. Jeg vil klare ting selv. Selv om jeg vet jeg ikke klarer ting så prøver jeg uansett. Noen ganger så går det litt galt kanskje, men det er sånn det er, går det ikke på første så prøver jeg andre muligheter for å få det til, og finner egne veier, forklarer Andreas S. Bjørnstad.

Han har fått: Idrettspris

Trives i vannet

– Hvorfor det blei svømming, jeg drev jo med alt mulig da jeg var liten. Allidrett, orientering, spilte til og med fotball men der var jeg ikke så god. Så ble jeg invitert med på svømming og likte meg veldig godt i vannet, hvor jeg følte at jeg ikke var så funksjonshemmet. Så begynte jeg å svømme på Galterud på Fjell da var jeg ni år. Da den ble revet så flyttet jeg ned til Drammensbadet, hvor jeg vil si at vi har Norges beste fasiliteter. Og det er viktig med gode treningsmuligheter skal man bli best i verden tror jeg. Mitt første stevne var i Hokksund i 2007, da svømte jeg i badeshorts, hadde jeg brukt det i dag hadde nok ikke treneren min blitt veldig imponert, sier han og smiler.

– Da var jeg med 25 meter, mer ville jeg ikke svømme den gang, i dag er jeg langdistansesvømmer og best på 400 meter.

Han krysset Drammensfjorden som 13.åring:  Svømte over fjorden

Delmål er viktig

– På veien er det å sette seg flere delmål, som man kan oppnå viktig. Og jeg liker også å sette meg delmål som jeg kanskje ikke klarer å nå på første forsøk men slik at jeg alltid har noe å strekke meg etter og ikke blir fornøyd og slapper av.

Han har så langt i sin svømmekarriere tatt over 40 gull i NM, over 20 sølv, og 5 bronsemedaljer. Han har flere medaljer fra Nordisk mesterskap Han har satt 17 norske rekorder og har tatt EM-sølv og VM-sølv. I 2015 ble han ble kåret til årets idrettsnavn i Buskerud.

Det har han fått til gjennom å legge ned mye innsats. I dag er han oppe i cirka 1150 treningstimer i året, det blir over 1.5 millioner meter i bassenget årlig. Han står blant annet opp klokken fem to dager i uken for å trene på morgenen i Drammen. Men det er når han er hjemme, for han har allerede kommet opp i 200 reisedøgn i året, inkludert treningsleirer med landslag og Drammen Svømmeklubb og konkurranser.

– Så jeg er jo ikke akkurat så mye hjemme, og det merker jo mamma og pappa, det er jo stillere i huset og ingen som spiser opp all maten i kjøleskapet

Sølv i VM burde holde

– Nå er det først NM i helgen som blir en ren gjennomkjøring etter en hvile på grunn av skulderskade så blir i mai EM på Madeira som er neste mål og en generalprøve for OL, for å kjenne hvordan formen ligger an. Jeg tok jo sølv i siste VM, så jeg håper jo at det skal bli vanskelig å unngå å ta meg med til Rio og Brasil, smiler Andreas Skår Bjørnstad på en sjelden visitt hjemme.

– Da blir det i så fall først en treningsleir et par uker i Spania, så NM Langbane, videre over til Miami for å trene i tre uker, og gleder meg til det, det blir mye besøk i varme strøk sier Andreas S. Bjørnstad.

Hjem igjen i fem dager for litt familiekos, tilbake til Barcelona, så hvis alt går etter planen over til Brasil for sitt første Paralympics.

– Samlinger vi har med landslaget får vi dekket, men samlinger med Drammen Svømmeklubb betaler vi fra egen lomme, forklarer Bjørnstad.

Fikk støtte

Som takk for besøket fikk han med seg litt økonomisk støtte.

– Du er en utrolig flott og inspirerende ungdom. Nå har både Rotary International og lokalt vært med å samle inn penger til deg. Som du kan bruke til videre satsing mot toppen, sa Berit Bøhmer og ga han 10 000 kr.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken