Stor konkurranse om juleboder: – Dette blir kortreist

For åttende gang: Siden 2010 har det blitt arrangert julemarked i Svelvik. Her fra markedet i 2016.

For åttende gang: Siden 2010 har det blitt arrangert julemarked i Svelvik. Her fra markedet i 2016. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Årets julemarked ligger an til å bli veldig lokalt.

DEL

Lørdag 1. desember skal julegrana nok en gang tennes, og som vanlig sammenfaller det med det årlige julemarkedet.

For åttende gang skal deler av Storgaten stenges, og både den og Kirkeparken skal fylles med boder som selger mat, ullvarer, bruksvarer og annet. Denne gang fra klokken 14-17.

– Vi ligger godt an med planleggingen. Alle i styret er i full sving, og når det er tid for opprigg får vi nok med oss enda flere, forteller Trond Besseberg.

Kortreiste boder

Enn så lenge er det ingen tilreisende som har meldt seg på med en bod.

– Nei, dette er kortreist, med folk fra nærområdene som selger sine produkter, sier Besseberg.

Hvis han får viljen sin, er det noen bestemte boder som slår følge med dem som allerede er påmeldt.

– Jeg vil gjerne ha noen som selger ost og julepølser, sier han, men legger til at det er vanskelig å få tak i denne typen boder.

– Det flommer over av julemarkeder på Østlandet i denne perioden, så det er vanskelig å få tak i noen av de bodene vi ønsker oss, sier han.

Et år gikk han og styret offensivt til verks for å få tak i noen nye boder. De tok turen til Drammen og Bragernes torg, og snakket med utstillere på Bondens marked i et forsøk på å få noen av dem til julemarkedet i Svelvik.

– Men alle var allerede booket til andre markeder, forteller Besseberg.

Les også: I fjor høst forsvant fire forretninger fra Svelvik – likevel har handelen økt i år

Bredt utvalg

Det ser dermed ut til at svelvikinger kan forvente mye av det samme som tidligere år. I år som i fjor og tidligere år har de oppfordret både firmaer og enkeltpersoner til å selge ting.

– Så langt har vi 20 stands på plass, og det er vi veldig fornøyde med. Det kommer alltid åtte, ti etterslengere, så jeg tror vi ender opp med et bra antall boder, sier Besseberg.

Varene som selges spenner seg fra ull og strikkevarer, via antikkvarer, smykker og glass, til saueskinn og gårdsprodukter som saft og syltetøy. I tillegg blir det som vanlig salg av kaffe, vafler og andre matvarer.

Én ting er det likevel Besseberg savner, og han håper noen vil se sitt snitt til å selge seige, gylne dråper.

– Jeg tror ikke vi har noen som selger honning. Er det noen som kunne tenke seg å gjøre det, tror jeg det hadde vært populært. Det er jo et veldig bra juleprodukt, sier en smilende Besseberg håpefullt.

Les også: Birøkterens historie 

Minikonserter på kirketrappa

Tradisjonen tro blir det både besøk av julenissen og julemusikk over høyttaleranlegg. En liten forskjell er det likevel fra tidligere år: I stedet for at kommunens mange kor skal opptre på kirketrappa, er det i år planlagt noe litt annet.

– Vi har vært så heldige å få Cecilie Schilling og Ivar Antonsen til å holde to minikonserter i kirketrappa, sier Besseberg, tydelig fornøyd.

Han håper det nye underholdningstilbudet vil falle godt i smak hos de oppmøtte.

– De har selvsagt fritt repertoar, men det blir nok en del julemusikk.

Les også: En av Norges fremste jazzpianister skal spille i Fossekleiva

– Vårt bidrag

Det er foreningen Den gode hensigt som arrangerer julemarkedet, men det er ikke noe stort plussprosjekt for dem. Tvert imot – ifølge Besseberg må de bruke av egne midler på å arrangere det hele.

Heldigvis går sommerspelet bra, og foreningen har derfor god nok økonomi til å arrangere julemarked. Pengene bruker de dermed med glede.

– Det skaper glede og entusiasme, og det er sånt vi bidrar med i samfunnet, fastslår Besseberg.

Artikkeltags