Vi i Miljøpartiet De Grønne er helt klar på at vi ønsker en endring, og da selvfølgelig til det bedre. Er det noe Svelvik trenger så er det flere boliger, - spesielt for småbarnsfamilier, nyetablerte og enslige. Svelvik trenger også ny næring og flere arbeidsplasser, - alt selvfølgelig i samsvar med tida vi lever i. Gammelt tankegods må bort. Vi står foran et reelt grønt skifte.

Ja, vi ønsker et levende Svelvik. Ja, vi ønsker et levende bymiljø. Ja, vi ønsker videreutvikling av Norges nordligste sørlandsby. Helt klart!

Gapet mellom hva Miljøpartiet De Grønne og Høyre ønsker seg er uendelig stort.

LES BAKGRUNNEN:

 

T-skjorta til prosjektleder hos Svelvik Group lyser mot meg fra et bilde i Svelviksposten. Det bobler av uforløst latter, men så kjenner jeg en usigelig tristhet og det hele blir bare uendelig tragikomisk. På T-skjorta står det: Brooklyn. Brooklyn hva? Brooklyn Svelvik?

Svelvik Group lanserer sammen med Høyre det de mener er en glede for hele Svelviksamfunnet. Jeg kunne ikke være mer uenig. Høyhus i 15 etg ved sjøkanten er ikke en glede for hele Svelviksamfunnet. Tro meg. Jeg har vært i kontakt med flere. Skistadbygget i Drammen er 15 etg høyt. Høyhus hører hjemme i storbyen, ikke i en liten sørlandsby.

 

Vi må tørre å tenke annerledes og vi må tørre å være annerledes. Hvem har vel interesse av å besøke et Svelvik som mister sitt særpreg som sørlandsidyll og seilskuteby totalt? Et sted hvor utbyggernes profitt går foran absolutt alt. Identiteten som Norges nordligste sørlandsby er i ferd med å rakne.

Vi må spille på det unike vi har, - ikke bare på papiret, men også i realiteten. Vi må utvikle oss til å bli et levedyktig sted hvor folk ønsker å bosette seg, - nettopp fordi vi er unike, og hvor næringsliv er i samsvar med tida vi lever i, - og sist, men ikke minst, et sted som andre reiser til for å oppleve noe de ikke finner i de store byene.

 

Få ting kjennetegner Sørlandet bedre enn de sjarmerende hvite byene som ligger som perler på en snor langs kysten. Her ligger feriedrømmen til mange nordmenn og folk som kommer utenlands fra. Det er denne identiteten vi må styrke, - også sett fra sjøsiden. Det er slik vi skal trekke båtfolket i havn.

Ja, da trenger vi helt klart å endre området nede ved gamle papirfabrikken. Men i planene til Svelvik Group må noen ha glemt hva som trekker båtfolk og andre til Holmsbu, til Kragerø, til Risør og Grimstad, - for det er helt klart ikke 15 etasjers høyhus ved sjøkanten.

Grådighet og mest mulig profitt har fått altfor stor plass i vårt samfunn. Vi har overlevd uminnelige tider med småhusbebyggelse, - i Svelvik fungerer det fortsatt.

Staselige skipperhus og småhusbebyggelse er stor del av Svelviks identitet. I VG ble Svelvik nylig sammenlignet med Provence. Jeg googler Provence: «Glem den franske rivieraen – besøk landsbyene i Provence. De er så vakre at du får tårer i øynene». Det er visjonen jeg ønsker for Svelvik.

Mye heller Provence, enn Brooklyn, for å si det sånn.

Det er kun få måneder igjen til vi er del av nye Drammen. Nå er det på tide at noen trekker pusten dypt og stopper forhastede beslutningsprosesser som er i ferd med å rasere det fineste vi har.

Det er på høy tid at Svelviks innbyggere får lov til å si sin mening, - og da mener jeg ikke en håndfull utvalgte innbyggere, da mener jeg reell innbyggermedvirkning.

Heia Svelvik!

Gro Nebell Aronsen, MDG Drammen