Onsdag kom de ferske opplagstallene fra Mediebedriftenes Landsforbund. Den viser at Svelviksposten hadde en liten nedgang i 2020, og hadde ved utgangen av året 90 færre abonnenter enn ved inngangen av året.

Det gir en nedgang på 4,1 prosent. Det siste halvåret av 2020 viste dog en nedgang på kun 1,1 prosent.

Det er mye som kan skyldes denne nedgangen. Det kan være folk som har valgt å si opp papiravisa vår, det kan være at innbyggerne i Svelvik ikke finner noe interessant i avisa, men det kan også være at man ikke ønsker å betale for sakene.

I 2020 kom Amedia med den nye modellen «Amedia +Alt», der ett abonnement gir tilgang på godt over 70 aviser i konsernet. Stadig kommer det flere aviser til, og stadig øker antall abonnenter som ønsker tilgang til flere aviser.

Det er gledelig at konsernet alt i alt opplever en god økning. Vi vet at det har vært et vanskelig år for mange, og gleden er stor når man vet at leserne søker nyheter for både korona og alt annet i sin lokalavis.

Som ansvarlig redaktør og daglig leder er det ingenting annet man ønsker, enn å lykkes. Tar man utgangspunkt i de ferske opplagstallene vil man kanskje tro at undertegnede er svært misfornøyd.

Men det stemmer definitivt ikke.

For selv om opplagstallene har gått ned, har det aldri vært så mange som har ønsket å lese Svelviksposten hver eneste dag.

Fra 1. januar 2020, til 7. mars 2021, har nemlig det ukentlige lesersnittet økt med hele 46 prosent.

I løpet av 2020 tok vi hele ti leserrekorder på nett i Svelviksposten. Det viser oss at flere søker til oss for å finne siste nytt når noe skjedd, og flere finner aktuelle og interessante nyheter i nettutgaven vår.

Da jeg tok over stolen 1. januar 2020, var det med nerver ut av en annen verden. Mye har forandret seg siden da, både for avisa og meg selv.

Men også for dere lesere.

Ja, opplagstallene er viktige. Men det viktigste for meg er at leserne føler en tilhørighet til avisa – og et ønske om at vi skal bli bedre.

Og mitt personlige inntrykk er at det er nettopp det leserne gjør.

Til stadighet får vi kommentarer om at avisa «endelig» føles som en skikkelig avis med nyheter, vi har blitt takket for å dekke viktige områder, som for eksempel Svelvikveien, og vi har blitt takket for at vi forsøker å synliggjøre Svelvik også utenfor den gamle kommunegrensa.

Det er ingen tvil om at det er tøft å være en liten avis, men vi skal fortsatt gjøre alt vi kan for å snu skuta og få flere av dere til å føle en tilhørighet til lokalavisa deres.