Saftig svineribbe med knasende, sprø svor er en av julens mest tradisjonsrike måltider. Og ifølge flere undersøkelser inntar halvparten av alle nordmenn ribbe som hovedrett på julaften.
I butikkene kan du velge mellom mange alternativer. Alt fra ribber som du ruter, krydrer og salter selv, til ferdig krydrede ribber. Samt økologiske ribber og både ferske og frosne varianter. Noen produsenter tilbyr også ribbe i stekepose.
De fleste er nok enige om at den perfekte ribba har en god og jevn fettmarmorering i kjøttet, og en perfekt poppet, knasende, sprø svor.
Vi ønsket å teste dette ved hjelp av et smakspanel som skulle bedømme ribbene ut fra fordeling av kjøtt og fett, om ribben var saftig eller tørr, og kvalitet på svoren.
Nettavisen har fått fire personer til å blindsmake 12 ribber. Svineribbene i testen har et prisspenn fra 85 til 300 kroner per kilo.
Smakspanelet består av (bildet over) fra høyre: kjøkkensjef Tore Christian Maudal, matelsker Venus Kardar, svineribbeentusiast Roy Wallestrand, og student Sofie Johanne Ask Nilsen.
Alle ribbene ble tilberedt helt likt av den erfarne soussjefen Martin Matzzola (bildet under), som nå jobber ved storkjøkkenet på Blindern Studenterhjem.
Deretter ble panelet servert de 12 ribbene med surkål, julesaus og poteter.
Ingen i panelet visste hvilken ribbe de spiste når de smakte, eller hva utvalget bestod av. Kun kokken på kjøkkenet.
Resultatet var overraskende, og konklusjonen er at billigvarianter utkonkurrerer dyre og anerkjente merker.
Slik har vi gjort ribbetesten
12 ferske og frosne ribber fra Kiwi, Rema 1000, Extra, Coop Mega og Meny ble blindtestet av et smakspanel.
Ekte blindtest: Ingen i panelet visste hva slags ribbe de fikk servert, hvor den var kjøpt eller hva prisen var.
Ribbene er kjøpt inn av redaksjonen i Nettavisen i uke 46.
Smakspanelet bestod av en erfaren kokk og tre ekte ribbeentusiaster, hvorav en ansatt i Nettavisen.
Ribbene er bedømt etter poengskala fra 1 til 10, der 1 er dårligst og 10 er best.
De ble vurdert etter fordeling av kjøtt og fett, om ribba var saftig eller tørr, og kvalitet på svoren.
I tillegg skulle panelet vurdere om ribba de smakte var billig eller dyr.
De tolv ribbene ble servert med potet, julesaus og surkål
Testen ble utført 20. november 2021.
De dyreste var dårligst
Smakspanelet lot seg ikke imponere av testens nest dyreste ribbe, Ask Økologisk Ribbe fra Frilandsgris. Med en kilopris på 300 kroner kiloen hadde vi forventet mer.
– Kompakt og tung i munnen, med lite smak. Dette må ha vært den kjipeste grisen i bingen, var dommen over den økologiske ribba.
Noen av de dyreste ribbene i testen inntar jumboplasseringer. Hellstrøms Utvalgte Ferske Tynnribbe fra Strøm-Larsen og Menys stolthet fra ferskvaredisken, Fersk Ribbe fra Jæren, når ikke opp.
Det er verdt å merke seg at disse ribbene kommer like dårlig ut som billigmerket First Price.
– Seig konsistens. Setter seg fast i tennene og er tørr, var konklusjonen om Jæren Ribbe fra Meny.
Kjendis- og stjernekokk, Eivind Hellstrøms ribbe, falt heller ikke i smak. Ribba er produsert av den kjente kjøtt- og delikatessebutikken Strøm-Larsen.
– Usmakelig og tørr. Testens dårligste ribbe, var konklusjonen.
Billigribbene tar topplasseringene
Folkets Tynnribbe går av med en overlegen seier i Nettavisens ribbetest.
– Utrolig mør, med god fettmarmorering i hele ribba, og perfekt poppet svor. Dette smaker jul, mente smakspanelet, som var enig om at dette måtte være en dyr variant.
Ribba er slettes ikke dyr. Du får kjøpt den for 99 kroner kiloen på Kiwi.
Folkets juleribbe (bildet) er rett og slett både billig og veldig god.
Billigvarianten Prima Tynnribbe fra Rema 1000 inntar andreplassen.
– Bra konsistens og perfekt mengde svor, mente panelet.
Ribba er testens nest billigste, og koster 89 kroner kiloen.
Billigvarianten Nordfjord Krydret Tynnribbe inntar tredjeplassen. Den kostet 99,90 per kilo.
12. plass: Coop Tynnribbe
Pris: 99,00 kroner per kilo.
Butikker: Extra og Coop Mega
Karakter: 4,0 av 10
– Altfor seig svor og seigt kjøtt. Svoren sitter fast i tennene, mente panelet.
Slik kommenterer kommunikasjonssjef, Harald Kristiansen, i Coop Norge sisteplassen.
– Coop Tynnribbe er Norsk råvare og et av våre mest solgte produkter, derfor var dette et overraskende resultat. Vi vil uansett ta stikkprøver selv for å sjekke at produktet holder den kvaliteten det skal. Kundene skal kunne stole på varene de handler hos Coop, uttaler han til Nettavisen.
11. plass: Ask Juleribbe Økologisk fryst fra Frilandsgris
Pris: 299 kroner per kilo
Butikker: Meny
Karakter: 4,3 av 10
Til tross for en kilopris på nesten 300 kroner, og tidligere topplassering, lot vi oss ikke imponere av denne ribba.
– Grei konsistens på kjøttet, men lite smak, mente testpanelet.
Delt 8.plass: Jæren Fersk Ribbe fra Menys ferskvaredisk
Pris: 189 kroner per kilo
Butikker: Meny
Karakter: 4,8 av 10
Jæren Fersk Ribbe er en av Menys stoltheter, og kjeden har fått mange gode tilbakemeldinger på ribba. Imidlertid når den ikke opp i Nettavisens blindtest.
Sammen med andre, kjente merkevarer som ribbe fra Strøm-Larsen, havner den på en delt åttendeplass med billigmerket First Price.
Vi hadde forventet mer av en ribbe som er mer enn dobbel så dyr som de billigste. Flere av testerne mente at svoren ikke var sprø og god.
– Den setter seg fast i tennene, og har en hard og seig svor, mente panelet.
Delt 8. plass: First Price Tynnribbe Krydret fersk
Pris: 89,00 kroner per kilo
Butikker: Kiwi, Meny, Spar, Bunnpris og Joker
Karakter: 4,8 av 10
Overraskende nok havner billigmerket på samme plassering som de dyreste ribbene fra Menys ferskvaredisk og fra kjøtt- og delikatessebutikken, Strøm-Larsen.
Denne falt ikke helt i smak. Den største innvendingen var at det var i overkant mye fett.
Delt 8. plass: Hellstrøms Utvalgte Fersk Flatribbe fra Strøm-Larsen
Pris: 167,87 kroner per kilo
Butikker: Oda.no, Strøm-Larsen med flere
Karakter: 4,8 av 10
Smakspanelet var splittet i bedømmelsen av denne ribba. Enkelte mente den var godt over gjennomsnittet, mens én mente den var den dårligste i testen.
Samlet sett nådde likevel ikke ribba fra den kjente kjøtt- og delikatessebutikken Strøm-Larsen opp.
7. plass: X-tra Ribbe Fersk Uten Ben
Pris: 84,90 kroner per kilo
Butikker: Extra og Coop Mega
Karakter: 5,3 av 10
Testens rimeligste ribbe til 85 kroner kiloen når ikke helt opp i denne testen, og får 7. plass.
Et samlet smakspanel mente ribba hadde for mye fett.
Delt 5. plass: Kolonihagen Fersk Svineribbe fra Økologisk Gris
Pris: 249 kroner kilo
Butikker: Rema 1000
Karakter: 5,5 av 10
2 av 12 ribber havnet på delt femte plass i Nettavisens blindtest. Økologisk svineribbe fra Kolonihagen var en av dem.
Noen mente den hadde bra marmorering, mens andre mente den var litt kjedelig og tørr.
Hos to i smakspanelet falt denne i smak, mens de andre mente den var seig og tørr.
Ribba fra Kolonihagen er den nest dyreste i testen.
Delt 5. plass: Finsbråten Ribbe Ferdig Rutet og Krydret fersk.
Pris: 229 kroner per kilo
Butikker: Meny med flere
Karakter: 5,5 av 10
Heller ikke testens tredje dyreste ribbe når opp. For lite fett, mente et tilnærmet samlet panel. De fleste var enig om Finsbråten sin ribbe var tørr og hadde for lite fettmarmorering.
– Hadde den ikke vært så tørr, hadde den vært veldig god, uttalte én i smakspanelet som likte smaken på kjøttet.
4. plass: Gilde Fersk Juleribbe
Pris: 99 kroner per kilo
Butikker: Rema 1000, Kiwi, Meny med flere
Karakter: 5,8 av 10
Smakspanelet var noe splittet rundt denne ribba. Noen mente den var god, mens andre synes den var litt seig. Til sammen var den likevel den ribben som fikk 4. plass basert på total poengsum.
– Svoren er helt prima, og konsistensen er kjempegod, mente en av panelet.
3. plass: Nordfjord Krydret Tynnribbe fersk
Pris: 99,90 kroner per kilo
Butikker: Rema 1000
Karakter: 6,0 av 10
Flere i smakspanelet trodde denne ribba var blant de dyreste i testen.
– God marmorering og sprø svor. Veldig god, mente smakspanelet.