(Drammens Tidende)

SVELVIK: – Jeg vinner ikke noe belte, det kan jeg love deg. Det er heller ikke en kjeft som kommer til å bli imponert over min teknikk eller fysikk, men jeg skal prøve så godt jeg kan … å dukke unna, sier Tor og ler.

Han gjør nemlig ikke dette for heder og ære, men for å rette fokus mot psykisk helse.

– Vi har ikke et forsvarlig helsetilbud til å hjelpe personer som sliter psykisk, og jeg tror spesielt menn kvier seg for å be om hjelp. Jeg mener det første steget er å fortelle fastlegen din om hvordan du har det. Jeg håper at jeg kanskje kan få minst én mann til å gjøre nettopp det, sier Tor er tanken bak dette stuntet.

Trener hardt

Denne lørdagen setter Tor «the hammer» derfor kursen mot Romerike Boksearena i Lillestrøm «for å få juling». Han har ingen tidligere erfaring med kampsport, men mørbank er han godt kjent med:

– Jeg var håndballkeeper på A-laget på 70- og 80-tallet. Da var det lærballer full av klister, og jaggu kjente man det når ballen traff. Så jeg er ikke så redd for fysisk smerte, så det skal jeg nok takle fint, sier Tor.

For å komme i form innen den store dagen, har Tor gitt Tomas Nelson (44) oppdraget med å piske han rundt. Tomas er utdannet trener, har flere NM-medaljer og bokset semiprofesjonelt i over fire år i USA og Canada. I dag jobber han som dommer og trener.

– Jeg trener blant annet veldig mange med Parkinson, men også proffe boksere. Jeg er ikke så interessert i å trene folk som bare jobbet for å få den perfekte sommerkroppen, forklarer han.

– Er Tor en av de eldste du har trent?

– Nei, det hender det er noen gamle tanter som gir litt ekstra, ler Nelson.

Samme fokus

Tomas har også stor fokus på mental helse, og derfor sa han ja til å trene Tor. Han forteller at boksing gir mestringsfølelse, styrke og overskudd.

– I boksing henger fysikken og psyken sammen på en måte som ingen andre idretter gjør. Det er ganske opplest og vedtatt. Man tror kanskje at det er i dette miljøet man finner de røffeste og tøffeste mannfolkene, men de er ofte de snilleste, sier Tomas og forteller at han ikke gir alt når han går mot Tor.

Det bekrefter Tor:

– Tomas er 20 år yngre og topptrent, så det er ikke fullkontakt. Det er mye respekt i boksing, og man slår for eksempel ikke etter hodet. Jeg har blitt veldig glad i dette miljøet.

Det er Tomas som skal finne en Tor kan bokse mot, men hvis ingen egner seg – så gjør Tomas det selv.

– Da får jeg bare dukke så godt jeg kan, sier Tor.

Trenger du noen å snakke med?

Her kan du få hjelp:

 • Akutt selvmordsfare? Ring 113 når det er akutt og står om liv.
 • Rustelefonen: 08588
 • Kors på halsen (Røde Kors). Tlf. 800 33 321
 • Kirkens SOS, Krisetelefonen 22400040
 • Mental helse, Hjelpetelefonen – tlf. 116123
 • Rådgivningstelefon for pårørende innen psykisk helse – tlf. 22491922
 • Bekymringstelefonen for Voksne og Barn: 810 03 940
 • Landsdekkende telefon incest og seksuelt misbruk 800 57 000
 • Alarmtelefon barn og unge 116111
 • Foreldresupport: 116 123 (tast 2)
 • Foreldrestøttelinjen: 905 70 575
 • Vold- og overgrepslinjen: 116 006
 • Senter for seksuelt misbrukte menn: 22 42 42 02
 • Lpps rådgivningstelefon for pårørende: 22 49 19 22
 • Ivaretas rådgivningstelefon for pårørende: 800 40 567
 • Rådgivning om spiseforstyrrelser: 948 17 818
 • Sidetmedord.no: Døgnåpen chat til alle som foretrekker å skrive om det som er vanskelig i livet.
 • Studenttelefonen: 116 123 (tast 3)
 • Arbeidslivstelefonen: 225 66 700

Rekordmange trenger hjelp

Det er mange barrierer for at menn skal få hjelp når de får psykiske problemer, viser blant annet en studie fra Göteborgs universitet. Langt færre menn enn kvinner ser selv at de har behov for hjelp når de har symptomer på depresjon og angst.

Mental Helse, en medlemsorganisasjon for alle mennesker med psykiske helseproblemer, pårørende og andre interesserte, kjenner igjen det at menn ber sjeldnere om hjelp.

– Det er dessverre slik at færre menn tar kontakt med hjelpeapparatet angående psykiske helseutfordringer, og det ser vi også på vår hjelpetelefon og chat. På Mental Helses hjelpetelefon er en tredjedel av de som tar kontakt menn, og en av fire av de som tar kontakt på chatten er gutter/unge menn, sier Aslaug Timland Dale, daglig leder i Mental Helse Hjelpetelefonen.

Dale forteller at de opplever større pågang enn noensinne, også fra menn.

– Flere menn tar kontakt, noe som er veldig gledelig, særlig da vi vet at gutter og unge menn dessverre er de som ligger høyest på selvmordsstatistikken. For Hjelpetelefonen er 34 prosent av de som tar kontakt menn, mot 33 prosent i 2021. Chatten har økt fra 22 prosent gutter og menn til 26 prosent i 2022, forteller Dale.

2022 var et rekordår, men de forventer også mange henvendelser framover. Mange har nemlig bekymringer knyttet til økonomien.

– Vi har aldri hatt så mange henvendelser på Mental Helses svartjenester som i fjor. Økningen var på hele sju prosent og vi fikk 374.000 henvendelser totalt. Det er en økning på 25.000 fra 2021, sier Dale.

Får støtte

Tor er ikke på Facebook, men fikk høre at noen venner hadde lagd en gruppe på plattformen, og satt opp en buss til Lillestrøm. Dette for å få med seg kompisen i ringen.

– Kan man egentlig kalle det venner? De har jo satt opp en buss for å se meg få juling! sier Tor ironisk.

Det er ikke bare venner som heier på Tor, han har også en samboer og to barn, riktignok voksne, i ryggen.

– Ungene heier på fattern, og samboeren er fornøyd med det jeg driver med. Hun sier at jeg er «på grensen til hyggelig» når jeg kommer hjem etter trening. Da har jeg nemlig blitt harmonisk, og småbalansert, sier Tor.

LES OGSÅSlik blir du snusfri