TILBAKEBLIKK: Svelviksposten har hatt mange godt leste saker, blant annet denne om Tuva Margrete Grilstad Prøis, som var med på å skape elleville kostymer til fjorårets Melodi Grand Prix. Derfor tar vi et tilbakeblikk:

Lørdag 16. januar går startskuddet for Norges største musikkfest – Melodi Grand Prix på NRK. Musikkonkurransen, som har blitt kringkastet siden 1960, er kjent for sine ekstravagante sceneshow, fengende sanger og dramatiske kostymer.

MGP er en happening i mange hjem hvert år. Tuva Prøis (27) kaller det intet mindre enn årets høydepunkt. Og derfor er det ekstra stas at hun nå jobber som én av tre kostymedesignere til årets MGP.

– Hele familien min er helt crazy og vi har fest hvert eneste år. Vi følger med på alt fra delfinaler til selve finalen i Eurovision – det er jo den største begivenheten, sier Prøis til Svelviksposten.

– Og jeg heter jo egentlig Tuva Margrete Grilstad Prøis. Tuva M-G-P. Jeg vet ikke om mamma gjorde det med vilje, sier hun og ler.

Elleve artister

Prøis har ansvaret for elleve kostymer av de 26 deltakerne som deltar i år. Allerede nå på lørdag kan man se hennes kreasjoner på Stina Talling og Jorn som begge står på scenen under første delfinale.

– Vi jobber mye i team, og det er mange som skal få si sin mening. Scene, regi, lys og så videre. Det er mange ledd og store designmøter hvor alle deler sine tanker, forteller Prøis, som startet arbeidet med MGP i november i fjor.

Selvsagt skal også artistene ha sitt å si om det de skal stråle i på scenen:

– Jeg synes jeg har fått mye spillerom og at jeg får lov til å leke mye. Artistene har vært veldig greie – det er ingen garanti for det. Det er viktig at de blir fornøyd og komfortable.

Ett steg videre i karrieren

27-åringen fra Svelvik er ikke nye hos rikskringkasteren. I fjor jobbet hun som kostymedesigner for Stjernekamp sammen med mamma Christin Grilstad Prøis.

– Da var jeg kostymedesigner for danserne og andre medvirkende så å designe for artistene er jo egentlig ett steg videre i karrieren. Det var hun som hadde kostymedesign under Stjernekamp som anbefalte meg til denne jobben. At man gjør et godt inntrykk og kjenner folk er alfa omega i denne bransjen, sier Prøis, som har studert søm og design ved Esmod i Oslo.

Når hun selv har sett på Melodi Grand Prix opp gjennom årene har hun spesielt lagt merke til nettopp kostymene.

– Kostymer er kanskje spesielt viktig i MGP og det er nok en del av grunnen til at folk ser på. Jeg som er spesielt interessert har alltid lagt mest merke til det. Det har mye å si og skal stemme med resten, sier hun.

Uvisst om Eurovision

Årets musikkonkurranse skal gå for tom sal på grunn av koronapandemien.

– Det er en trygghet. Dette er en veldig seriøs produksjon og det er mye fokus på smittevern, sier Prøis.

Hvorvidt vinneren av årets MGP-finale går videre til den europeiske konkurransen Eurovision er foreløpig uvisst. I 2020 ble den avlyst på grunn av pandemien.

– De sier dette er den viktigste MGP-en noensinne. Vi trenger det nå i denne triste tiden. Og så håper jeg Svelvik vil stemme de artistene jeg har designet for videre, sier 27-åringen og ler.