Gå til sidens hovedinnhold

Utelukker ikke at Norges fylker kan bli fjernet

Statsminister Erna Solberg (H) utelukker ikke en oppløsning av de nye regionene i Norge dersom viser seg at reformen fra 2017 ikke lever opp til forventningene.

I en debatt med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i Politisk kvarter på NRK onsdag svarer statsminister Erna Solberg (H) at en oppløsning av dagens fylker trolig vil bety en slutt for hele dette mellomleddet i norsk forvaltning.

Utspillet kom etter at Vedum kritiserte statsministeren for regjeringens reformer for å rydde opp i den offentlige administrasjonen av Norge.

– Regjeringen skulle gjøre ting enklere, men så har de ikke ryddet i det hele tatt, sa Vedum, som viser til misnøyen i blant annet Viken og Troms og Finnmark etter regionreformen. I juni sendte Troms og Finnmark søknad om få opphevet sammenslåingen av de to tidligere fylkeskommunene.

– Hvis det blir oppløsning av disse regionene, så er vi tilbake i en situasjon hvor vi kommer til å levere dårligere på en del av de oppgavene vi har overført. Sannsynligheten for at vi kommer til å få nedlagt dette fylkesnivået er større, svarte Solberg, som ikke legger skjul på at dette egentlig er Høyres ultimate mål.

– Dette har vært et sårt punkt på organiseringen av Norge i 20 år. Det har vært fire forskjellige utredninger, vi har aldri truffet helt blink på dette. Nå har vi gjort et større grep denne gangen, og så håper jeg vi får tid til å se om dette er svaret på hvordan et regionsnivå skal være. Hvis ikke, tror jeg det er farvel til dette regionsnivået, og det er jo det vi mener i Høyre, sier Solberg.

Kommentarer til denne saken