Sterke inntrykk fra Ukraina ruller over TV-skjermene i flere land. Drønn fra eksplosjoner og missilangrep kan høres på radioen. I mellomtiden prøver verden å forstå hva som skjer, etter at Vladimir Putins hær invaderte nabolandet fra flere hold.

Flere hundretusen mennesker har allerede forlatt landet, og stadig flere vil følge etter. Krigen har skapt en humanitær krise, og en rekke personer i en rekke av land stiller opp. Medisiner, klær, mat og varme er på vei ned til grensene rundt Europas nest største land.

11-åringene Vanesa Sniokaite og bestevenninnen Victoria Borg Nilsen fra Svelvik ville også bidra med sitt.

– Vi selger muffins og kanelboller, sier jentene da Svelviksposten møter dem sittende foran nærsenteret i strålende solskinn.

Lisa (40) skal kjøre 19 timer for å hjelpe de som har flyktet: – Mamma sa jeg er splitter pine gæren

Over all forventning

Jentene, som går i sjette klasse, hoppet av glede når den ene seddelen etter den andre havnet i papirkassa de hadde lagd for anledningen. Etter en snau time hadde de allerede samlet inn over 1000 kroner.

– Jeg må ringe mamma, sier Vanesa kjapt, i det hun innser at kronene nærmer seg et tresifret beløp.

– Hvorfor står dere her da?

– Fordi vi har lyst til å hjelpe barna i Ukraina, så de får et bedre hjem, nå som det er krig, sier Vanesa.

Var det deres idé?

– Vi satt i sofaen med bestemoren til Victoria og så sa vi: «Det hadde vært så gøy å selge saft eller noe på sommeren.» Men da sa hun: «Vil dere selge muffins og kanelboller i morgen foran senteret? «, sier Vanesa.

Det syns jentene var en skikkelig god idé. Så da gjensto det bare et lite overnattingsbesøk og hvisking til seint på natt før de kunne pakke sammen bord og stoler og lage en fin plakat farget i gult og blått.


– Hva syns dere om at det kommer så mange folk som vil kjøpe av dere?

– Det er veldig fint syns jeg. Det er bra at noen folk bare kommer og vippser penger, men ikke kjøper noe, sier en ydmyk og meget høflig Vanesa.

Kaster russiske varer ut av butikkene – dette blir borte

Krigen kom tilbake

Med solen i øynene, store smil og service av ypperste klasse står jentene foran nærsenteret. Muffinsene og bollene blir revet vekk, mens Svelviksposten knipser det gode arbeidet til 11-åringene.

– Dere samler jo inn penger, som skal hjelpe barna i Ukraina også er dere bare 11 år. Hva syns dere om det som skjer?

Jentene blir stille et par sekunder.

– Det er helt … Jeg trodde ikke at det kom til å skje, sier Vanesa.

– Ikke jeg heller, sier Victoria rett etterpå.

– Det var jo krig for veldig lenge siden, også kom det tilbake da. Og jeg kommer fra et annet land, og det er jo nabolandet til Ukraina, sier Vanesa, som er fra Litauen.


– Er det litt rart å tenke på?

– Ja, sier begge jentene.

Ukraina-krisen gir massiv prisøkning på matvarer: – En svært alvorlig situasjon

Imponerende innsats

I løpet av tiden Svelviksposten besøker jentene kommer svelvikingen Inga-Lill Rukke forbi. Hun er imponert over jentenes innsats.

– Jeg syns det er helt topp, absolutt 100 prosent. Også får vi håpe på et godt resultat av det vi opplever nå, sier Rukke, før hun forsvinner ut i dagen med to fulle brødposer med kanelboller og muffins pyntet med gul og blå glasur.

Bestemoren til Victoria, Inger Johanne Borg, holder seg i bakkant. Både rørt og stolt ser hun på jentene, som stråler da de får penger i kassa. Hun er imponert over hvor engasjerte og høflige jentene er mot alle og enhver som stopper opp foran salgsboden.

– Jeg har vært med på prosessen med baking og pynting, så dette har vi gjort sammen. Det har vært utrolig koselig, sier hun til Svelviksposten.

– Men nå er det snart tomt, så vi må fylle på mer, legger hun til.


Moren til Victoria, Renate Borg, måtte ta en liten pause fra hjemmekontoret da ideen ble satt ut til livs.

– Jeg er egentlig på jobb jeg, så jeg har bare smelt sammen en deig, sier hun.

Tresifret tall for Ukraina

Tre timer senere ringer telefonen på kontoret til Svelviksposten. I den andre enden er Renate Borg, datteren Victoria og bestevenninnen Vanesa. De bobler over av glede, for de kan ikke tro hva de har klart å samle inn.

– Vi har fått inn 2826 kroner, sier jentene, nesten i kor.

Med et mål på 1000 kroner kan man kalle dagens gode gjerning en suksess. Snart kan de sende inn pengene til Redd Barna å nyte resten av vinterferien med meget god samvittighet.

– Nå er de helt pumpa og slitne. De har sittet ved kjøkkenbordet og regnet ut hva de har fått. Så nå skal de få en liten premie av mamma, fordi de har vært så flinke, sier Renate Borg til Svelviksposten.

Da foreningen kom med en oppfordring var svelvikingene sjenerøse: – Helt eventyrlig og veldig artig

Stolte jenter

Jentene hadde planlagt å holde på en time foran nærsenteret, men sånn ble det ikke. Hele tre timer sto jentene foran senteret, og de solgte så det røyk etter.

– Jeg ble veldig motivert av at veldig mange kjøpte, sier Vanesa, og Victoria er veldig enig med venninnen sin.

Moren til Vanesa, Lina Sniokiene, er utrolig glad og stolt fordi datteren valgte å bruke vinterferien sin på å gjøre noe for andre.

– Det er kjempebra og jeg blir veldig stolt over datteren min, sier hun til Svelviksposten.

Men det er nok ikke bare en bestemor, og to mødre som ser verdien av arbeidet 11-åringene deres har lagt ned onsdag ettermiddag.

– Hva føler dere nå da jenter?

– Vi er stolte, sier de begge gjennom telefonen.

Karin og Eva kommer ikke lenger utenom: – Vi må stikke fingeren i jorda

Årets aksjon ligger nært for Andreas og moren Bjørg: – Fantastisk berikende på mange nivåer

Dette gjør skolehverdagen bedre for Lara (12): – Veldig bra