– Det er utrolig hyggelig at vi ble nest største parti i denne valgkretsen, bare slått av Arbeiderpartiet, konstaterer venstreleder Herman Ekle Lund, få dager etter at årets lokalvalg er avgjort.

Faktisk fikk Venstre hele 19,59 prosent av stemmene i annerledesbygda Berger. Det er en økning på utrolige 19,05 prosent siden valget i 2019.

Arbeiderpartiet fikk 22,34 prosent og ble med det største parti, selv om de mistet hele 16,33 prosent av oppslutningen fra forrige valg. Av alle bydelene i Drammen var det bare Berger, Solbergelva og Fjell som ble farget røde denne gangen.

Vil følge suksessoppskriften videre

I de andre valgkretsene i Svelvik oppnådde Venstre 7,3 prosent i Nesbygda – der Frp fikk aller flest stemmer med 21,6 prosent. I sentrale Svelvik var det Høyre som fikk desidert størst oppslutning med 27,7 prosent, mens Venstre fikk 7,2 prosent. Siden partiet oppnådde 5,1 prosent i Drammen kommune totalt, er det ikke til å undres over at Lund helst skulle sett at alle stemte som i Svelvik.

– Det er veldig inspirerende at den strategien vi har fulgt i Svelvik har fungert. Vi har jobbet med ultralokale saker – og har flere lokale kandidater, som vet hvor skoen faktisk trykker. Det har vist seg å ha veldig stor betydning, at velgerne ser at vi har med oss folk som virkelig kjenner forholdene i deres eget nærmiljø, fastslår Lund, som sammen med svelvikkandidatene Margaret Dabrowska og Tiril Røstad har deltatt på de fleste møter og begivenheter i gamle Svelvik kommune den siste tiden.

Lund leder også soleklart med hensyn til antall meningsinnlegg til Svelviksposten, enten han har signert alene eller sammen med flere av sine partifeller. Han har blant annet skrevet om og kjempet for gjenåpning av Berger skole, mot ny tømmerterminal på Juve og utbygging i Homannsbergbukta og på Bokerøya, for å inkludere skoletomta på Ebbestad i nærmiljøanlegget og for bedre bussforbindelse til både Drammen og Sande.

– Framover kommer vi helt klart til å jobbe for å kunne kopiere «Svelvik-oppskriften» – og få på plass små, lokale og engasjerte «satellitter» – i alle bydelene i Drammen, konstaterer Lund.

Flere lokale på plass

Valget må da også kunne sies å være en personlig seier for Venstres ordførerkandidat, som fikk nest mest slengere av alle politikerne som stilte til valg denne gangen. Bare avtroppende ordfører Monica Myrvold Berg fikk flere – med 168 stemmer fra velgere som stemte på andre partier.

Det skal nevnes at blant alle fra «svelvikbenken», der vi fortsatt regner med Lund – selv om han har flyttet fra Berger, var det Kristin Surlien (H) som fikk aller flest personstemmer – det vil si 732, samt 51 slengere.

Med tanke på at Surliens parti fikk 13.487 stemmer totalt, mens Venstre fikk 2.302, er det uansett temmelig imponerende at Lund fikk hele 507 personstemmer og 144 slengere.

– Også Margaret Dabrowska fra Svelvik har gjort det veldig bra, og har klart å mobilisere mange – slik at hun har klatret fra 10. til 6.-plass på lista. Dermed er hun inne som 3. vara til kommunestyret – og det er naturlig at hun får plass i et av utvalgene, forteller Lund.

Les også

Polske Margaret kastet seg inn i politikken: – Hjelper ikke å klage hvis man ikke tar del i debatten

Kjemper videre

Med tre mandater er det Lund selv, Emilie Ovnerud og Rune Fortun som får plass i kommunestyret, og Lund er svært fornøyd med at varagruppen på seks representanter både inkluderer to kvinner med polsk opprinnelse, det vil si Dabrowska samt Monika Brożek, og Pecool Mahamud som er av somalisk herkomst.

Også Tiril Røstad fra Svelvik er blant varaene – sammen med Camilla Ulsund og Anders Wengen.

Med hensyn til valget totalt sett synes Lund det er både overraskende og skuffende at ikke klima og miljøsaken har vært mer avgjørende for velgerne, og at valgoppslutningen i Drammen var nede på 55,1 prosent.

– Også er det synd at Drammen Høyre ikke engang vurderte å forsøke å få på plass et blågrønt flertall uten Frp, slik man gjør i for eksempel Bergen og Trondheim. Dessverre er det et annet Høyre vi møter her i Drammen og Buskerud, men vi får bare prøve å påvirke som best vi kan i årene som kommer.

Lund bedyrer for øvrig at han ikke på noe vis har sluttet å kjempe for de lokale svelviksakene.

– Dette kommer vi til å fortsette å fokusere på i den kommende perioden, det kan jeg love alle i Svelvik som har gitt oss sin stemme, fastslår han.