Gå til sidens hovedinnhold

Vi er en liten småby, og vi må slutte å prøve å bli en liten storby

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det finnes så mange uante muligheter i den lille byen vår, - om vi tør å tenke annerledes. Men da kan vi ikke gi fra oss det mest unike vi har. Da kan vi ikke gi fra oss mulighetene til å utvikle vår destinasjon som Norges nordligste sørlandsby – som Seilskuteby – som Byen ved Strømmen. Da må vi spille på alle de ulike mulighetene vi har, - gjennom kreativitet, forretningsteft og ikke minst gjennom å spille på lag med naturen slik at stedets barn og unge også skal kunne glede seg over Svelvik i framtiden.

Vi må tørre å tenke annerledes og vi må tørre å være annerledes. Vi er en liten småby, og vi må slutte å prøve å bli en liten storby. Da er slaget tapt, - for vi kan aldri konkurrere med en storby.

Vi må spille på det unike vi har, - ikke bare på papiret, men også i realiteten. Vi må utvikle småbymiljøet videre til å bli et levedyktig sted hvor folk bosetter seg og drive forretning, og som andre reiser til for å oppleve noe de ikke finner i storbyen.

LES OGSÅ: Gro Nebell Aronsen fra Svelvik stiller til valg for Miljøpartiet de Grønne

Det er ingen hemmelighet at jeg var stor motstander av kommunesammenslåing og måten dette ble håndtert på i Svelvik, men at våre egne folkevalgte skulle ta de beslutningene jeg var redd for at storkommunen skulle ta når vi blir del av den, - det kommer som en svært ubehagelig overraskelse.

Jeg snakker om dette siste året som selvstendig kommune hvor Svelviks politikere med ordfører og rådmann i spissen stiller seg positive til blant annet tømmerhavn med massiv tømmertransport som ingen andre vil ha, massedeponi i områder som er ødeleggende for naturmangfoldet, og utbygging av 14 meter høye industribygg inntil et sårbart naturreservat.

Nye ubehagelige overraskelser dukker opp ukentlig i Svelviksposten.

I 2016 ville jeg aldri i mine villeste fantasier ha tenkt tanken på at jeg skulle se fram til den dagen vi skulle bli en storkommune. Nå gjør jeg faktisk det. Jeg innser at det er høyst viktig å få større fagkompetanse å spille på lag med.

Siste nytt er at Hurum kommune ønsker Verksøya tilbake vederlagsfritt fra Svelvik kommune. Vi kan lese i Svelviksposten at Hurum kommune uttaler seg etter et møte med ordfører og rådmann i Svelvik: «Det var et morsomt møte, for de hadde et lurt smil om munnen og det hele var litt søtt. Konklusjonen var at de er litt enige med oss, men dette er også en sak hvor det kan være mye følelser rundt.» Svelviks ordfører uttaler at det kan være rasjonelle grunner til at ikke lenger skal eie Verketsøya, og når vi i tillegg vet at det ikke er så veldig mange år siden Svelvik kommune forsøkte å selge Verksøya, opplever jeg at det henger svært mørke skyer over de enestående mulighetene som finnes der, - og som gjennom flere år har vært tanker om å utvikle videre.

Riktignok har ordfører uttalt at han først ønsker et formelt møte med Svelviks innbyggerne, - skjønt her kan Svelviksposten informere om at innbyggerne har sagt et tydelig nei gjennom sosiale medier.

LES OGSÅ: Det er viktig at hver og en av oss tar innover oss hva som er i ferd med å skje med den lille byen vår  

Jeg foreslår derfor at Svelviks ordfører inviterer til et innbyggermøte med dialog om muligheter til utvikling av destinasjon Verksøya i stedet.

Fra fortidens til framtidens seil. Vi vet at det allerede er etablert et stort internasjonalt kitemiljø på Verketsøya, og at det her er en yndet badeplass med sandstrand og rekreasjonsområder med ulike typer naturmiljø som gir tilgang til både fiske-, leke- og turmuligheter.

Kanskje tiden er inne til å gjenreise fortidens storhetstid som seilskuteby gjennom nye seil - kiterenes seil. Det finnes mange muligheter til å gi Svelvik et maritimt løft som kan bringe flere mennesker til byen vår, - som igjen vil kunne gi opptur for forretningslivet og nye muligheter for næringsvirksomhet i Storgata, og kanskje sågar på Verksøya.

Selvfølgelig kan vi være gjestfrie og låne ut denne unike beliggenheten i Svelvikstrømmen, vi kan bare ikke gi den fra oss.

 

Kommentarer til denne saken