Selv om pandemihåndteringen har lykkes godt i å redde menneskeliv, så har koronaviruset likefullt krevd andre ofre. Breddeidretten har merket dette.

Når Sande/Berger og Åskollen sparker i gang årets fotballsesong i herrenes 4. divisjon torsdag kl 19:00 på Bergerbanen, er det nesten to år siden mange fotballspillere utenfor de tre øverste divisjonene fikk lov til å spille kamp. I perioder har det også vært forbud mot trening.

Den ukentlige økta med gjengen i hobbylaget var ukas ene treningsaktivitet for mange før pandemien. For noen var det kanskje også en av få sosiale møteplasser.

Å miste dette var alvorlig for kropp og sjel.

Redusert aktivitet har gitt negativ folkehelseeffekt, særlig for de unge: i 2020 rapporterte én av tre nordmenn mellom 18-24 år at de hadde gått opp i vekt. Dersom slike trender vedvarer så blir det dyr “moro” både for statskassa og individet.

Derfor er det svært positivt at det nå blir mulig å gjenoppta normal aktivitet. Mange klubber er likevel bekymret for at mange som deltok før korona ikke blir å se på treningsfeltet igjen.

Vi har derfor en viktig oppgave foran oss med å få folk tilbake i aktivitet.

Du kan bidra til å skape positiv oppmerksomhet om breddeidretten i Drammen ved å møte opp på kamp og heie fram ditt lokale lag – og legge igjen noen velfortjente kroner til klubben i billettluka og i kiosken.

Høres det kjedelig ut å bruke torsdagskvelden på en fjerdedivisjonskamp? Da vil jeg slå et slag for breddefotballen som underholdning:

Det er nok ikke VM-kvalitet over de individuelle ferdighetene når postbudet, fysioterapeuten og kassadama braker sammen på ei humpete gressmatte. Du kan ikke forvente tribunefasiliteter på VIP-nivå. Kanskje får du ikke en gang en klappstol eller kaffekopp.

Men målt i tæl og engasjement så står ikke de lokale amatørene noe tilbake for overbetalte stjerner som knapt husker hvilken klubb de spiller for.

Elleve gutter eller jenter som blør for drakta og gir alt for sitt lokale tettsted. Det de mister i feilpasninger, skrekktaklinger og middelmådig løpskapasitet tar de igjen i hjerte og innsats.

Mange har mistet interessen for de internasjonale toppligaene i takt med at klubbene fjerner seg fra supportere, lokal profil og økonomisk moderasjon, og selger sjela til høystbydende sjeik.

Selve spillet er likevel alt for moro til å gi opp av den grunn!

Derfor bør også du komme på Bergerbanen torsdag klokken 19 og se våre lokale helter sende Åskollen hjem til Glassverket i skam. (På en veldig vennskapelig måte.) Eller et tilsvarende lokaloppgjør et annet sted i kommunen. Faller det i smak, så er høstens meny spekket med storoppgjør i kvinnene og herrenes avdelinger og divisjoner. Terminlistene finner du hos Buskerud fotballkrets.

Breddeidretten er en viktig medisin mot fysisk og psykisk gruff. Nå trenger idrettslagene våre at vi støtter opp om dem.

Meld deg inn i en klubb. Snør på deg joggeskoa. Møt nye venner.

Og bli med på kamp!