Videregående skoler stenger

Drammen videregående skole er en av skolene som stenger.

Drammen videregående skole er en av skolene som stenger. Foto:

Av

Skoler landet rundt stenger. Stengte skoler kan vare til over påske.

DEL

(Drammens Tidende) (Nettavisen): Torsdag formiddag tikker det inn meldinger om at skoler og barnehager stenger landet rundt:

  • Alle videregående skoler i Troms og Finnmark stengesBø i Nordland, Tydal, Meråker, Stjørdal, Frosta, Levanger og Verdal i Trøndelag har stengt alle sine skoler. Alle videregående skoler i Viken fylke stenger og går over til digital undervisning
  • Ringsaker kommune i innlandet har stengt alle ungdomsskolene og iverksatt fjernundervisning. Vestland fylke stenger alle videregående skoler
  • Bergen kommune stenger alle ungdomsskoler fredag og barneskoler og barnehager mandagI Trøndelag stenger alle videregående skoler
  • Enkelte barne- og ungdomsskoler er stengt
  • Ålesund kommune stenger alle skoler fra fredag
  • Nordland stenger alle videregående skoler fra fredagVestfold og Telemark stenger alle videregående skoler
  • Oslo stenger alle barnehager og skoler fra mandag

Enkeltskoler i mange kommuner og fylker er stengt på grunn av smittefare.

Stengingen av skolene vi trolig vare til over påske.

Det er ventet at omfanget vil øke. Blant annet vurderer Lørenskog kommune å stenge alle skoler og barnehager.

Byrådet i Oslo bestemte torsdag at alle skoler og barnehager i Oslo kommune stenges fra og med mandag 16. mars. Enkelte skoler, som Vinderen skole oppfordrer de som kan om å holde barna hjemme allerede fra fredag.

Ungdomsskoler og videregående skoler stenges fra og med fredag 13. mars.

Foreldre med barn i barnehage og barneskole oppfordres til å holde barn hjemme fra og med fredag, dersom det er mulig.

Det jobbes med tiltak for at samfunnskritisk personell med små barn sikres nødvendig barnepass.

Høyskoler og universiteter stenger

En rekke høyskoler og universiteter er allerede stengt for fysisk undervisning og legger opp til digital skole.

Fra torsdag 12. mars vil Universitetet i Oslo legge til rette for digital undervisning. Alle arrangementer avlyses. Fra torsdag 12. mars vil Universitetet i Bergen stenge skolen fysisk og ha digital skole til over påske. NTNU melder torsdag at de avlyser all undervisning på campus. Det samme gjør Universitetet i Sørøst-Norge og Oslo Met

– Hindre spredning

– De tiltakene vi iverksetter nå er svært inngripende og får store konsekvenser for byens befolkning. Vi gjør dette nå, fordi vi frykter at konsekvensene av å ikke gjøre det vil være større. Det viktigste nå er å hindre spredning av smitte og trygge våre innbyggere, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Tar ingen sjanser

Beslutningen i Nordland er tatt av fylkesrådsleder Tomas Norvoll, som sier at avgjørelsen akkurat nå var ganske enkel å ta når smittesituasjonen er slik den er.

– Vi har heldigvis få bekrefta smitta i Nordland, men samtidig sitter vi med ansvaret for noen av de største ansamlingene av unge i fylket, i de videregående skolene. Vi kan ikke forvente at de tar de samme forholdsreglene som voksne ville gjort, sier Norvoll.

Han frykter at smitte på de videregående skolene kan spre seg raskt, og ser få grunner til å ikke stenge skolene nå.

– Vi har et felles ansvar for å ruste samfunnet slik at det blir minimal fare for smittespredning. Vi er opptatt av at vi i Nordlandssamfunnet ikke skal lammes av panikk, men vi vil bidra med å minske utbredelsen og ta ansvar for den situasjonen landet står i, sier Norvoll.

Han peker på at dette også kan bidra til å ta vekk litt av risikoen for smitte for andre viktige samfunnsinstitusjoner i Nordland.

Avlyser alle kulturarrangement

Alle kulturarrangementer som Nordland fylkeskommune har ansvar for blir også avlyst, og situasjonen følges tett på alle områder i Nordland.

– Vi har satt krisestab, og følger situasjonen og utviklingen fra dag til dag, også i helgene, for å vurdere hva vi kan bidra med for å begrense smitte og holde kritiske samfunnsoppgaver som vi har ansvaret for i gang, sier Norvoll.

I Danmark tar de ingen sjanser og stenger alle skoler og barnehager – med umiddelbar virkning.

– Hold deres barn hjemme fra i morgen, var statsminister Mette Frederiksen tydelige oppfordring til foreldre onsdag, ifølge Ekstra Bladet.

Støre: – Steng skolene

Nå tar flere til orde for det i Norge også:

– Steng skolene her også. Det er bedre å gjøre litt for mye enn litt for lite, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i Politisk Kvarter på NRK torsdag morgen hvor han møtte statsminister Erna Solberg (H).

– Hvis vi stenger alle skolene, får vi et problem med helsepersonell som er foreldre og som må jobbe, svarte Solberg.

hun mente torsdag morgen at det riktige er å stenge de skoler hvor det er smittefare, slik det gjøres lokalt.

Les også: FHI: – Ser mulighet for at det kan bli knapphet på koronatester

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Facebook

Stenersen: – Flere radikale tiltak

Frp i Oslo vil gå langt mer drastisk til verks enn tiltaksplanen som byrådsleder Raymond Johansen (Ap) la fram onsdag. Onsdag kveld opplyser Frps Aina Stenersen, som er leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, at partiet hennes går inn for langt mer radikale tiltak.

– Vi vil stenge alle barnehagene og skolene, innføre gratis parkeringsplasser, gratis bompasseringer, og oppfordre flere til å bruke privatbilen, noe vi registrerer at byrådet ikke gjør, selv om Stortinget oppfordrer til halvfull kollektivtransport, skriver Stenersen til NTB

Elvebakken VGS tester ut hjemmeundervisning

Ved Elvebakken VGS tester de ut omfattende digitale løsninger for å være klare hvis skolen må stenge.

– Vi driver med omfattende digitale tester for å være rustet hvis skolen må stenge. Det betyr at i dag og morgen kommer elevene til å undervises hjemmefra digitalt, sier rektor Camilla Hauren Leirvik til Nettavisen.

– Testingen gir oss mulighet til at lærerne kan sitte sammen i mindre grupper å hjelpe hverandre, planlegge og evaluere sammen før en eventuell stenging, legger hun til.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20170721. Elvebakken videregående skole i Oslo. Skolen har adresse Vestre Elvebakke 3 i bydel Grünerløkka.

Ved Elvebakken videregående skole i Oslo tester de nå ut digitale løsninger. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)


Hevet beredskapen

Onsdag hevet Oslo kommune beredskapsnivået og innførte forbud mot arrangementer med mer enn 500 deltakere og søknadsplikt for arrangementer med mer enn 100 deltakere.

Likevel sa skolebyråd i Oslo Inga Marte Thorkildsen (SV) at det ikke var aktuelt å stenge skoler og barnehager i hovedstaden på grunn av virusspredningen.

Les også: Solberg ber om nasjonal dugnad: – Vi kan ikke sette hele Norge i karantene

Nytt krisemøte torsdag

Thorkildsen viste til rådene hun har fått fra helsemyndighetene om at konsekvensene vil være så store at det ikke lot seg forsvare.

– Vi må huske på at det er veldig mange som jobber i helsevesenet, i politiet, innenfor nøkkelfunksjoner i samfunnet, som er foreldre til barn som går i barnehage og på skole, sa Thorkildsen.

Det er ventet at en ny vurdering av dette spørsmålet vil bli tema i et møte i kriseledelsen i Oslo kommune torsdag, etter hva NTB har fått opplyst.

Thorkildsens egen partifelle på Stortinget og SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Fagerås, er derimot av en annen oppfatning. Onsdag kveld gikk hun ut med en anbefaling om at Norge burde gjøre som Danmark og stenge alle skoler og barnehager i to uker.

Oslo kommune: – Store konsekvenser å stenge

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til Dagens Medisin at et tiltak som å stenge skolene vurderes fortløpende, men understreker at det vil ha store ringvirkninger.

I Oslo er det ingen umiddelbare planer om å stenge skoler:

«Fra Oslo kommune nå: Det vil ha store konsekvenser å stenge skoler og barnehager. Det vil samtidig ikke nødvendigvis medføre at smitterisikoen blant unge blir mindre. Vi følger situasjonen tett, men her følger vi nå nasjonale helsemyndigheters råd og de anbefaler ikke å stenge skoler og barnehager. Det er sendt ut veiledninger til skolene og barnehagene til hvordan de kan motvirke smitte blant elever, ansatte og foresatte ved skolene,» skriver kommunen i en e-post torsdag morgen.

Artikkeltags