– Svelvik er preget av en fantastisk dugnadsånd. Nå skal vi vise oss fra vår beste side og løse dette sammen, sier hovedutvalgsleder for kultur, idrett og frivillighet i Drammen kommune, Mads Hilden (Ap).

Nå ønsker de å kanalisere dugnadsånden gjennom offentlige tilbud og bringe det inn i kontrollerte former. Samtidig har Svelvik Frivilligsentral avlyst alle sine aktiviteter og arrangementer.

– Frivilligsentralen har en kompetanse og kapasitet til å matche de som har behov for hjelp med dem som tilbyr å hjelpe. Vi er redd det skal komme mange initiativer i sosiale medier, men at det blir i litt uryddige former. Drammen kommune ønsker å legge til rette for at samarbeidet mellom det offentlige og sivilsamfunnet blir best mulig, sier Hilden.

Facebook-grupper

Nestleder i hovedutvalget, Herman Ekle Lund (Mdg) viser til et ønske om å hjelpe hverandre som nå oppstår i form av grupper på Facebook. Han er glad for at folk vil hjelpe, og mener det vitner om varme og vennskap blant folk, men ønsker at kommunen tar en mer aktiv rolle.

– Vi ser at det etableres spontane grupper på Facebook og i andre kanaler hvor mange drammensere tilbyr sin hjelp til å utføre enkle og større oppgaver for å bistå andre i en vanskelig situasjon. Det er viktig at kommunen tar en aktiv rolle i dette arbeidet for å sikre at ressursene blir utnyttet best mulig, og at smittevernet ivaretas på riktig måte. Vi har derfor satt opp telefonnummeret 32 04 52 00 hvor alle som vil bidra kan ringe for å få oppgaver, skriver han i en e-post til Svelviksposten, og legger til:

– Alle innbyggere kan nå spille en viktig rolle som en del av kommunes frivillige beredskap. Vi oppfordrer alle som har mulighet til å delta i løsningen vi har satt opp og bidra med det de har kapasitet til, avslutter nestlederen.

Samler opp frivillige

Heidi Smedsrud Hansen, leder for Svelvik Frivilligsentral forteller at fordi de har stengt ned aktiviteter og arrangementer kan det bli et større behov for hjelp og bistand blant folk fremover.

– Vi vil prøve å hjelpe til med praktiske utfordringer. Det er mange som sitter i karantene og isolasjon, så da kan vi bidra med handling og levering og henting av medisiner for eksempel. Og så tenker vi at mange blir sittende alene uten et tilbud som kan trenge sosial kontakt. Da kan vi legge til rette for, ikke gjennom besøksvenner, men telefonvenner, sier Hansen.

Hun tror det er nyttig med et bindeledd mellom frivillige og de som trenger hjelp, og at de gjerne tar på seg et koordineringsansvar.

Hun har allerede samlet opp flere frivillige som er klare for innsats, og forteller at de som ønsker å hjelpe og de som trenger hjelp bare må ta kontakt.

– Vi skal hjelpe så godt vi kan. Vi er selvfølgelig først og fremst opptatt av å opprettholde smittevern og sikkerhet, så det kommer først, sier Hansen.