Gå til sidens hovedinnhold

Vil gjøre tidenes TV-aksjon: – Svelvik skal sette spor etter seg

Artikkelen er over 1 år gammel

I år er siste året Svelvik tar bøssene fatt i Vestfold fylke, og da vil de gå ut med et brak.

I år går de innsamlede pengene til hjelpeorganisasjonen Care, og 400.000 kvinner i noen av verdens mest sårbare områder.

– Dette er et aktuelt tema også i Norge. Selv om pengene går til andre land er årets TV-aksjon med på å løfte fram problematikken også her. Likestillingsdebatten er viktig i Norge også, sier Vibeke Ravndal, fylkeskoordinator for TV-aksjonen i Vestfold.

Pengene som samles inn skal gå flere tiltak for kvinner, som å gi opplæring i å starte egen bedrift, få egen inntekt, opplæring i seksuell helse og mødrehelse og opplæring i politisk lederskap blant annet.

Care er en forholdsvis liten organisasjon i Norge, men diger i verden, forklarer hun under TV-aksjonens komitémøte torsdag ettermiddag, før hun presenterer årets oppgave:

– Et bedre liv for 400.000 kvinner i noen av verdens mest sårbare områder.

TV-aksjonen NRK

  • TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkning
  • 7000 frivillige over hele landet organiserer innsamlingen gjennom 600 kommune- og bydelskomiteer
  • 100 000 bøssebærere banker på 2,3 millioner dører
  • TV-aksjonen har vært arrangert hvert år siden 1974 og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker
  • Et eget innsamlingsråd, oppnevnt av NRKs styre, mottar og vurderer søknadene fra de som ønsker å bli tildelt NRKs TV-aksjon Kringkastingssjefen, NRKs øverste leder, tar den endelige beslutningen om hvem som tildeles TV-aksjonen. Innsamlingsrådet har også en viktig oppgave med å påse hvordan pengene brukes.

Kilde: Blimed.no

Vaffeltirsdag

Den viktigste jobben først er å rekruttere bøssebærere til aksjonen, men komiteen med Hilde Smedsrud Hansen fra Frivilligsentralen i spissen, har også dratt i gang vaffeltirsdager på ByLab. Da stiller frivillige opp og steker og serverer, og mens pengene for vaffelsalget går til aksjonen, håper de også å få rekruttert noen bøssebærere.

2018 var et bra år for TV-aksjonen i Svelvik. De fikk fylt opp alle rodene, og svelvikingene som fikk besøk på døra var mer sjenerøse enn vanlig. Til sammen ble 249.128 kroner samlet inn.

– I fjor kunne bøssebærerne fylle ut et evalueringsskjema, og da fikk vi gode, positive tilbakemeldinger, men også konstruktiv kritikk som for eksempel at noen roder er for store. Det blir det da en endring på i år, sier Hansen fra Frivilligsentralen.

 

Ringedugnad

I fjor arrangerte komiteen en giverstafett for næringslivet, hvor Svelviksposten var først ut med å utfordre videre. Denne gangen ønsker de å få næringslivet enda mer på banen, og kommer til å arrangere ringedugnad.

Vi håper å få med en gjeng fra næringslivet som blir med å ringe rundt for å finne andre bedrifter som vil støtte aksjonen. Dette har de gjort i flere andre kommuner, og med stort hell, sier Hansen.

Årets TV-aksjon finner sted 20. oktober, og bøssebærere har oppmøte ved rådhuset kl. 15.30. Hansen håper så mange som mulig har lyst til å være med å banke på dører.

– I år deler vi opp noen av rodene så de ikke blir for store, så jeg tror det er rundt førti. Derfor trenger vi minimum førti bøssebærere, men vi vil ha med mange fler. Det kan være fint å gå to og to, sier hun.

Under fjorårets aksjon var det mange som stilte opp, og dermed kunne de også plassere noen ved Shell og ferjeleiet. De håper på det samme i år.

Kommentarer til denne saken