Norgips feiret torsdag at Svelvik-bosatte Widar Nausthaug (70) har jobbet 50 år i bedriften. Det har aldri skjedd i selskapets historie.

Tidligere har elleve som hatt 40-års jubileum, 31 som har feiret 30 år i tjeneste og 40 som har fått klokke ved 25 års jubileum. Men det er altså kun én som har nådd 50 år i tjeneste hos Svelvik-bedriften.

– Jeg begynte her 22. februar i 1971. Før det hadde jeg jobbet hos Frans Heks Handelsgartneri i Lier og på gården hjemme fra jeg var 5 år. Så jeg hadde prøvd litt før Norgips. Nå har jeg kanskje lyst til å bli pensjonist, men jeg er jo vant til å jobbe og har gjort det siden jeg var 5 år, forteller Widar Nausthaug.

På spørsmål om han har noen planer for pensjonisttilværelsen svarer han kjapt:

– Jeg skal prøve å reise mer når den koronaen er borte, i utlandet. Jeg skulle egentlig vært på Gran Canaria hele november. Kanskje jeg skal ta opp litt fiske, jeg gjorde det litt før.

– Varmer hjertet

– Jeg er jo ikke noen fan av oppmerksomhet da, men det er jo fint likevel da med feiringen her. Det varmer i hjertet, men oppmerksomhet, jeg ligger helst litt i bakgrunnen, sier en beskjeden Widar.

Han forteller til Svelviksposten at det har vært litt forskjellige tider mens han har jobbet hos Norgips.

– Tidligere gikk alt manuelt men nå går det på data, men jeg har vært med på alt. Det var mere «feeling» å starte en bedrift i gamle dager.

På spørsmål om han kunne funnet en bedre arbeidsplass svarer Widar:

– Nei, sikkert ikke!

– Tilfeldigheter

Widar bor i Svelvik, men er opprinnelig fra Trøndelag. Produksjonssjef Ole Reidar Warp har jobbet sammen med Widar i 36 år og forteller litt om historien:

– Det var nok tilfeldigheter som gjorde at han havnet på Norgips, men han søkte nå i alle fall på en jobb her som han fikk. De første to-tre dager ble han satt til kosting og rydding, men fikk raskt jobb i produksjonen. Der var Brynjulf Andersen skiftlederen hans. Allerede etter tre-fire år tok han over skiftlederjobben etter Brynjulf på grunn av alder og hadde denne jobben helt opp til for fem-seks år siden, forteller Warp.

Da sluttet Widar med skiftarbeid og gikk over til å jobbe på dagtid.

– Han begynte da etter kort tid i en rolle som han fortsatt har, med ansvar for råvaremottak og kvalitetssikring av kartongruller. I tillegg til dette har Widar også arbeidsoppgaver på laboratoriet hvor han medvirker i kvalitetskontrollen av ferdige gipsplater.

Personen Widar Nausthaug – et forbilde

Sjefen forteller at det som er unikt med Widar, er at han har vært veldig dedikert og fokusert, samt at han har hatt veldig god holdning til arbeidsplassen sin.

– Han har hatt veldig, veldig lite fravær og er en utrolig arbeidsom mann. Han er et forbilde, en foregangsmann for ansatte sånn i forhold til holdninger og fokus på det å gjøre en god jobb for arbeidsgiveren, det er helt klart, fremhever Warp.

– Alle som jobber her har jo vært her kortere tid enn han så han har jo vært en del av «inventaret». Det blir jo liksom en bit av Norgips som forsvinner for oss som har vært sammen med han hele vårt arbeidsliv da, sier Warp og legger til at det er vemodig å takke av kollegaen.

– Og det er jo første gang i Norgips historie at noen har jobbet der i 50 år, det er veldig unikt. Og det skjer jo kanskje ikke flere ganger heller for den yngre generasjonen utdanner seg jo lenger og det er mer vanlig å skifte jobb enn tidligere.

– Fantastisk

Warp sier det «skal litt til» å fylle skoene til Widar, da han har vært med på mye og på en lang reise med utvikling. Både i samfunnet for øvrig og i arbeidslivet hos Norgips, forteller Warp.

– Widar har tilpasset seg alle endringer og tatt nye ting og vært med hele veien. Det har vært en fin mann å ha!

Administrerende direktør i Norgips, Hilde Kristin Herud oppsummerer jubileet slik:

– Det er helt fantastisk og vi må bare være veldig takknemlige og ydmyke som har en jubilant som feirer 50 år hos oss, det er jo et helt liv. Vi er veldig takknemlige for dette og håper det betyr at det er en veldig god arbeidsplass.


Feiret 20 års jubileum

I tillegg til den «store» jubilanten med 50 år i bedriften, feiret de også to ansatte med 20-års jubileum. Det var Kristian Helgerud som jobber i produksjonen og Grethe Hægstad som jobber i økonomiavdelingen.

– Kristian startet i produksjonen i Norgips som ung mann og har vært en veldig stødig medarbeider. Han har utført jobben sin veldig bra og vært en reserve skiftleder, en nestkommanderende i mange år nå. Kristian er som type veldig blid og omgjengelig, dedikert og veldig lett å ha med å gjøre, forteller Odd Reidar Warp.

Grethe Hægstad som er Financial Controller i Norgips feirer også 20-års jubileum i selskapet. Hun har hele tiden jobbet innenfor økonomi.

– Grethe er som økonomer flest opptatt av tall og nøyaktighet, og er en veldig sprek og aktiv dame, forteller sjefen hennes Ruben Ekbråten.